Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

България засилва външната си търговия с ЕС през март

Изтъргуваните стоки с трети страни извън блока обаче понижават стойността си

България засилва външната си търговия с ЕС през март

Снимка: Архив Ройтерс

Вносът на България през март намалява с 3,4% на годишна база, като спадът се дължи най-вече на рязкото понижение от близо 26% на внесените стоки от трети страни. В същото време износът се увеличава с 1,6%, благодарение на ускорената търговия със страни от ЕС, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

През периода януари - март 2018 г. от България са изнесени стоки общо на стойност 12,5 млрд. лв. и в сравнение със същия период на 2017 г. износът се увеличава с 2,4%. През март 2018 г. общият износ възлиза на 4,44 млрд. лв. и се увеличава с 1,6% спрямо същия месец на предходната година.

Номинално изменение в стойностния обем  на
износа на България през периода 2017 - 2018 година
(Спрямо същия месец на предходната година)

 

Внесените стоки в страната през първото тримесечие са общо на стойност 14,8 млрд. лв., или с 5,7% повече спрямо същия период на 2017 година. Въпреки ръста през март вносът намалява с 3,4% спрямо същия месец на предходната година и възлиза на 5,2 млрд.лв.

Номинално изменение в стойностния обем  на
вноса на България през периода 2017 - 2018 година
(Спрямо същия месец на предходната година)

 

Общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) е отрицателно през периода януари - март 2018 г. и е на стойност 2,3 млрд. лв. След елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки, салдото за тримесечния период също е отрицателно и е в размер на 1,4 млрд. лв.

През март 2018 г. общото външнотърговско салдо е отрицателно и е на стойност 684,3 млн. лева. По цени FOB/FOB салдото също е отрицателно и е в размер на 400,5 млн. лева.

От данните се вижда, че през първите три месеца на годината износът на България за трети страни намалява със 17,4% в сравнение със същия период на 2017 г. и е на стойност 3,5 млрд. лв.  Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Сърбия, бившата югославска република Македония, САЩ и Руската федерация, които формират 55,0% от износа за трети страни.

През март 2018 г. износът на България за трети страни намалява с 10,4% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1,3 млрд.лв.

Най-голям ръст в сравнение със същия период на 2017 г. е отбелязан в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (26,7%) и „Химични вещества и продукти“ (14,2%). Най-голям спад се наблюдава в секторите „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (60,8%) и „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (50,5%).

Номинално изменение в стойностния обем на износа на
България за трети страни през периода 2017 - 2018 година
(Спрямо същия месец на предходната година)

 

При вноса на България от трети страни от януари до март се наблюдава намаление с 4,0% в сравнение със същия период на 2017 г. и е на стойност 4, 95 млрд. лева. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Сърбия. През март 2018 г. вносът на България от трети страни намалява с 25,6% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1,5 млрд. лв.

Най-голямо процентно увеличение е отчетено в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (48,1%) и „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (31,7%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (32,0%).

Номинално изменение в стойностния обем  на вноса на
България от трети страни през периода 2017 - 2018 година
(Спрямо същия месец на предходната година

 

Външнотърговското салдо на България с трети страни през периода януари - март 2018 г. е отрицателно и е в размер на 1, 45 млрд. лв. След елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки салдото също е отрицателно и е на стойност малко над 1 млрд. лв.

През март 2018 г. външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) с трети страни е отрицателно и е на стойност 207,9 млн. лева.

Така от данните можем да направим извода, че общият ръст при внесените и изнесените стоки през първото тримесечие се дължи на ускорена търговия със страни от ЕС.

НСИ съобщава още, че според предварителни оценки само през първите два месеца от годината страната ни е изнесла за ЕС стоки на стойност 5,8 млрд. лв., което представлява ръст с 16,5% на годишна база. Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 68,3% от износа за държавите - членки на ЕС. През февруари износът за ЕС нараства с 6,4% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2,7 млрд. лв.

Вносът на България от ЕС през периода януари - февруари 2018 г. се увеличава с 12,3% спрямо същия период на 2017 г. и е на стойност 6,2 млрд. лв. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Испания и Гърция .

През февруари 2018 г. вносът на България от държавите - членки на ЕС, нараства с 3,5% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2,9 млрд. лв.

Външнотърговското салдо на България с ЕС за периода януари - февруари 2018 г. е отрицателно и е на стойност 364,9 млн. лева. След елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки салдото е положително и е в размер на 7,8 млн. лева.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Правителството отпуска още средства за подкрепа на производството