IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Дариткова: Намаляване на ДДС върху лекарствата не решава проблемите

Необходим е комплекс от мерки, които да подобрят достъпа до медикаменти, смята специалистът

16:32 | 25.08.15 г. 2
Д. Дариткова: Намаляване на ДДС върху лекарствата не решава проблемите

Комплексни мерки в лекарствената политика, а не намаляването на ДДС върху лекарствата, ще направят терапията за пациентите по-достъпна и по-добра. Това каза пред БНР д-р Даниела Дариткова, председател на здравната комисия в парламента.

Световната банка препоръча в доклад намаляване на ставката за лекарствата у нас.

С едно изолирано действие като намаляване на ДДС върху лекарствата няма да се стигне до добра лекарствена политика у нас, смята Дариткова.

Според нея намаляването на ДДС трябва да се разгледа успоредно с комплекс от мерки, които да позволят достъпът на пациентите в България до лекарства да бъде подобрен. „Главният проблем на пациентите е, че голяма част от медикаментите ги заплащат от джоба си. Това наистина прави достъпа затруднен. На ход е Министерството на здравеопазването, защото лекарствената политиката се прави от министъра на здравеопазването“, каза Дариткова.

Председателят на Конфедерацията за защита на здравето Петко Кенанов коментира, че ако не се намали ДДС върху лекарствата, би могло приходите от него да влизат в Здравната каса.

„В цял свят може, само в България не може. Ние сме направили отстъпка за ДДС в хазарта. Откакто е дошла демокрацията, искаме да няма ДДС за лекарствата, но има лобита. Ние сме дали и друг избор. Може и да не се свалят ставките, но средствата от ДДС да отиват в Здравната каса“, предлага той.

Според Диана Хаджиангелова, председател на Асоциацията на българите, боледуващи от астма, ако се намали ДДС върху лекарствата, Здравната каса ще има нужда от по-малък ресурс за медикаментите, които покрива, и така в бюджета й биха се освободили средства за други нужди.

Дариткова посочи, че останалите препоръки на Световната банка за реформиране на сектора на лекарствените продукти са разумни и вече се изпълняват от Министерството на здравеопазването и Народното събрание с промените в Закона за здравното осигуряване да се договорят индивидуални отстъпки за някои лекарства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
aldy
преди 8 години
Абе гус'жа Дари Такова, чудно защо тогава в БЕЛИТЕ държави намалят ДДС за лекарства, дори и това да не решава проблемите на ЕНЕРГЕТИКАТА, примерно. Аман от БОСТАНски плашила!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
serafima
преди 8 години
Такова обяснение като на тази г-жа Дариткова се обяснява с икономическата неграмотност на управляващите в ГЕРБ от една страна, нечувствителността им към темата за здравето и риска отбедност на българите, с които не можем въобще да се похвалим и с желанието им по папагалски да отстояват позициите на така наречените неолиберали. Значи може в други страни от ЕС да няма въобще ДДС или е символичен - върху лекарства, книги (Ирландия), хляб (Германия), в "богата" България само тази мярка нямало да свърши работа. Вземете и други. ГЕРБ са занемарили всички мерки в тази посока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още