Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Дянков получи награда на „Форбс"- Румъния за опазване на финансовата стабилност

Кризата премахна разделението „Изток-Запад" в Европа, като в бъдеще ще се говори за финансово и икономически стабилни и нестабилни държави, изтъкна финансовият ни министър

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков беше удостоен с международната награда на „Форбс"-Румъния „за изключителен принос в опазването на финансовата и икономическа стабилност в условията на най-тежката криза от десетилетия насам”, похвалиха се от министерството на финансите.

България и Полша бяха страните, отличени с престижната награда на тазгодишния международен форум, организиран от „Форбс" и румънския вестник „Адевърул".

„Тази награда е признание за цялото правителство и усилията, които положихме през последните две години, въпреки нелеките условия", каза вицепремиерът.

Кризата премахна клишето на разделението „Изток-Запад" в Европа и това разделение няма да се върне повече. В бъдеще ще се говори за финансово и икономически стабилни и нестабилни държави, подчерта в изказването си българският финансов министър.

Според Дянков в началото на всяка криза пазарите обикновено свръхреагират и правителствата също трябва да действат своевременно. Правителствата на някои държави от ЕС не действаха по този начин, което доведе до сериозно задълбочаване на проблемите там, каза в лекцията си в румънската столица на тема „Европа и дълговата криза: мерки за финансова стабилност в националните законодателства" Симеон Дянков.

Той подчерта, че българското правителство има смелостта да намали с 15% публичните разходи още след встъпването си в длъжност в разгара на кризата през 2009 г., след което съумя да не вдига преките данъци, за да не увеличи допълнително тежестта върху бизнеса и домакинствата.

Симеон Дянков припомни още, че в началото на годината правителството предложи ограничаване на публичните си разходи до 40% и праг на бюджетния дефицит от 2% от БВП, заложени в Пакта за финансова стабилност.
„Правителственият ни дълг е 15% от БВП и страната ни не е застрашена от дълговата криза", посочи още финансовият министър.

Във форума в Букурещ участие взеха още румънският премиер Емил Бок, финансовият министър на страната Георге Яломитяну, заместник-финансовият министър на Полша Кржищоф Валенцак, водещи икономисти и представители на бизнеса от региона.

Още новини от България четете в Dnes.bg


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (16)

   1| 2    
0
 
4
 
16
преди 8 години
Няма профилна снимка
Батко да ли да не ти *** у устенцата - ДЯНКОВ *** - ***
РОДООСТЪПНИК ПРЕДАТЕЛ
ПОП -КРЪСТЮ
*** *** ГНУСЕН
0
 
6
 
15
преди 8 години
Няма профилна снимка
Плевнелиев пък каза , че имал куче и костенурка, за които щял да се грижи.
Не забравяй, че имаш и “Тиква” която да обгрижваш. а дори и да забравиш, той ще ти припомни. Плевнелиев е повече от кукла на конци. Той е един самонадеян лъжец.А нима Борисов забрави, че беше част от Тройната коалиция. И ако не беше махнат щеше до края да и служи предано, както е служил предано на тоталитарния режим като член на БКП и е изпратен със шпиц командите да покръстват турците. Жалко че народа ни е късопаметен.
0
 
6
 
14
преди 8 години
Няма профилна снимка
Плевнелиев е направил изгодна инвестиция, защото едва ли има по-усамотено място по цялото Черноморие от скалистия бряг между къмпинг „Черноморец” и курортното градче. Днес там се е изправила елегантната вила на министъра, като в двора й има басейн и барбекю. Нищо не скрива панорамата към морето, наоколо няма други строежи. До неотдавна до това място е криволичела пътека. Тази пролет местните хора с изумление виждат, че се прокарва и асфалтира път, който е дълъг близо 3 км. За всички е ясно, че освен министъра и неговото семейство няма кой друг да ползва това шосе. Не е ясно обаче за чия сметка е асфалтирането???

Плевнелиев - политик със семейно положение "за пример". А и от видео клипа видяхме в какви палати живее.
Плевнелиев е построил един малък Рай за него и семейството му и това е чудесно ! В този охраняем и затворен комплекс няма препълнени кофи с ***, няма глутници кучета, няма просяци и *** - и това е чудестно ! Но какво общо има този малък Рай с действителността в България ??? И как този президент ще опознава народа си след като от домашния прозорец ще вижда една прекрасна илюзия ? А на портала на този малък Рай дали няма табела - "За кучета и обикновенните българи - ЗАБРАНЕНО !"
3
 
0
 
13
преди 8 години
Няма профилна снимка
ПРЕДИЗБОРНО ПАТИЛАНСКО ЦАРСТВО.....
1
 
4
 
12
абитуриент до: Патилан
преди 8 години
дано да ГРЕШИШ......!!!!!?????.....С Плевенлиев ще я втасаме съвсем......ВСЯ ВЛАСТ СОВЕТОВ....!!!!????....няма никаква диверзификация , а това в повечето случай води до големи загуби.........а и като го гледам горкия по му отива да си СТРОИ ПЪТИЩА......

Още от Бюджет и финанси
Фондът на фондовете пак ще може да участва в алтернативни инвестиционни фондове