IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димитър Радев: Банковият сектор и надзор ще осигурят пътя към еврозоната

Поддържане на ценова стабилност, развити платежни системи и провеждане на реформи, са трите задачи за изпълнение пред БНБ, посочва гуверньорът

20:46 | 27.01.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Управителят на БНБ Димитър Радев.<em> Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Управителят на БНБ Димитър Радев. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Стабилността на финансовата система и конкретно на банковия сектор и банковия надзор ще осигурят през 2018 година път към еврозоната. В дневния ред на централната банка са заложени задачи, чието изпълнение ще осигури интегриране в европейската финансова инфраструктура.

Това е записано в публикация на управителя на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев в най-новото издание на тримесечния бюлетин на Асоциацията на банките в България (АББ).

Според гуверньора се очакват промени във вътрешните правила и процедури на централната банка, и проект за нова информационна система, които ще осигурят още по-пълно съответствие на надзорните практики с Базелските основни принципи за ефективен банков надзор.

Радев напомня, че изпълнението на 18-месечния план за реформи и институционално развитие на БНБ, който приключи в края на миналата година, имаше силно дисциплиниращ ефект за банковия сектор в България.

“Банковата ни система като цяло днес е в по-добра кондиция, отколкото през 2015 г, което има важно позитивно значение както за бизнеса, така и за перспективите за икономически растеж. Банките обаче трябва да се справят с някои продължаващи предизвикателства, свързани с вътрешната и външна политическа несигурност, волатилността на пазарите, намаляващите лихвени маржове и необходимостта от постоянни усилия за повишаване на ефективността в банковия сектор. Освен това банките са в процес на изпълнение на мерките, предписани от БНБ след прегледа на качеството на активите и стрес теста”, пише в изданието на АББ управителят на централната банка. 

Според Димитър Радев "работата на централната банка в момента е фокусирана в две направления: да продължи линията на дисциплина и реформи в сектора, която дава резултати, както ясно показват последните 18 месеца, както и да следи внимателно външните рискове за банковата система с готовност да реагира, ако това се наложи".

“С оглед на тези предизвикателства пред БНБ стоят за изпълнение три задачи", посочва Радев.

Първата, според него, е поддържане на ценова стабилност на националната парична единица или с други думи на валутния борд.

Той напомня, че в края на миналата година международните валутни резерви достигнаха близо 47 млрд. лева, които съответно осигуряват над 160% покритие на банкнотите и монетите в обращение и на задълженията към банките в баланса на управление „Емисионно“.

Като втора задача управителят на БНБ поставя "такова развитие на финансовата инфраструктура, която би отговаряла изцяло на стандартите на еврозоната".

Димитър Радев е категоричен, че в поддържането и надзора върху платежните системи, съответната нормативна рамка, информационното осигуряване и статистиката БНБ вече е постигнала или се доближава до най-високите международните стандарти.

Като пример той дава платежните системи, които „практически са напълно готови да посрещнат изискванията при евентуално присъединяване към еврозоната”.

Димитър Радев подчертава присъединяването на страната ни към най-високия глобален статистически стандарт, използван за целите на финансовата стабилност, т. нар. SDDS plus, постигнат през миналата година с усилията на БНБ, Министерството на финансите и Националния статистически институт.

“България е единадесетата страна, покрила този стандарт, наред с няколко водещи европейски държави, САЩ и Япония", твърди гуверньорът.

Като трета задача, която ще осигури влизане в еврозоната, Радев посочва провеждането на реформи в банковия сектор.

“През последните 18 месеца постигнахме много в сферата на надзора, включително по отношение на модела на управление, организационното укрепване и практическото функциониране на надзорната дейност, но ни остават още задачи", пише в изданието на АББ управителят на централната банка.

Той е на мнение, че успехът „в крайна сметка ще зависи от напредъка и в други сфери извън мандата на БНБ".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 7 години
Все още Българската народна банка (БНБ) не зачита наличие на неправилно управление на паричната система, което е водещият причинител за актуални злини.Наличната държавна грешка подсигурява вреди за всички, включително за БНБ. Сега БНБ е със съдба на жертва и подсигуряван провал, защото БНБ колкото по-добре работи да подпомага икономическия растеж, толкова по-силен потенциал за множество стопански кризи възниква и злините са повече.Мнозина очакват БНБ да е спасител от съвременни щети. Те са със заблуда. БНБ не може да предотврати актуални загуби, защото няма необходимата компетентност.Същественото за спасение от актуални злини е какво (неправилно или правилно) управление на паричната система се прилага.При запазено неправилно управление на паричната система злините се уголемяват.За устойчив обществен просперитет е необходимо правилно управление на паричната система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още