IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Едва 5% от ползвателите на кредитни карти се възползват от застраховка

Най-често причините за това са непознаване на ползите от застрахователните услуги към този тип банкови продукти, твърдят от Сосиете Женерал Експресбанк

15:36 | 07.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

По-малко от 5% от ползвателите на кредитни карти са се възползвали от застраховката по тях през изминалата година.

Най-често причините за това са непознаване на ползите от застрахователните услуги към този тип банкови продукти и това често е причина за допълнителен разход от страна на клиентите, които купуват отделно застрахователни продукти, особено в периода на летните пътувания. Това показват данни на Societe Generale Експресбанк.

Експертите на банката съветват потребителите да се запознаят с условията си, за да знаят правата си.

По-голяма част от банките в страната предлагат безплатна застраховка при пътуване в чужбина. Стандартно се покриват разходи за неотложни медицински услуги, изгубен, откраднат, забавен багаж, забавен или отменен полет. Само през последния месец в Европа са отменени 8 440 полета и закъснели над 221 000 полета (по данни на Flight Stats 2018). 

Сумите на обезщетенията най-често зависят от вида на издадената кредитна карта. Притежателите на премиум карти ползват по-високи лимити на покритие като започват от 5 хил. евро и могат да достигнат до 50 хил.евро евро за медицинска грижа и лечение, коментират от Societe Generale Експресбанк.

За някои от картите на пазара достатъчно условие е да сте използвали кредитната карта по време на престоя си в чужбина, или да сте заплатили с нея част от разходите за услуга, свързана с пътуването. Така не е нужно да правите допълнителни разходи за закупуване на отделна застраховка за пътуването, тъй като вече разполагате със застраховка, съветват експертите. В някои случаи има изискване за закупуване на туристически пакет, за да важи застраховката.

„Важно е потребителите да знаят, че има карти, при които покритията по застраховките дори ги защитават и в случай на неправомерно ползване на кредитната карта. Ако се установи злоупотреба с картата – сумите, изтеглени от нея са защитени от самата застраховка. При тези картоиздатели са защитени и самите стоки, закупени с въпросната карта –  в случай на повреда, кражба или загуба, разходите по техния ремонт или подмяна ще бъдат възстановени на ползвателя в съответствие с общите условия по застраховката“ съветват от банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още