Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Експерти: Препоръчваме премахване на тавана на плащанията в брой от 10 хил. лв.

При повишаване на прага до 20 хил. лева да се оцени ефектът на регулацията, настояват икономистите Георги Вулджев и Стоян Панчев

Експерти: Препоръчваме премахване на тавана на плащанията в брой от 10 хил. лв.

Снимка: Архив Ройтерс

Ограничаването на кешовите плащания е неефикасна мярка за борба със сивата икономика. Това посочва нов анализ на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) и Българско либертарианско общество (БЛО).

Още по темата

„Регулации върху плащанията в брой и техните ефекти“ се позовава на статистически данни на Европейската комисия от миналата година, които изненадващо потвърждават, че ограниченията върху плащанията в брой не оказват влияние върху размера на сивата икономика.

Става дума за изследвания върху статистическата връзка между размера на сивата икономика като процент от БВП и наличието на ограничения върху плащанията в брой в 28 европейски държави, както и изследване върху връзката между същите регулации и събираемостта на ДДС.

Анализи с по-тесен фокус върху България сочат, че за да има осезаем ефект, таванът на плащанията в брой трябва да бъде свален до непоносимо ниски за потребители и бизнеси нива – едва 20 лева.

Според доклад на Ernst & Young, за да се постигне ограничаване на сивата икономика с 4,1% от БВП в оптимистичния сценарий, таванът върху плащанията в брой ще трябва да е 20 лева. Ако таванът е на каквото и да било ниво над 60 лева, ефектът върху сивата икономика би бил абсолютно незначителен (по-малко от 1 процентен пункт). Това означава премахване на всички банкноти над 20 лева и сериозна пречка за нормалното функциониране на икономиката, коментират икономистите на ЕКИП и БЛО.

Като допълнителен аргумент срещу прилагането на подобни регулации се изтъкват и гражданските права и свободи за финансова поверителност.

От ЕКИП напомнят, че свободната употреба на пари в брой играе ролята на буфер срещу тоталитарни и авторитарни режими, които биха се опитали да заграбят имуществото на гражданите.

„Ограниченията за плащане в брой са особено опасни по време на икономическа криза“ отбелязва Георги Вулджев от ЕКИП. „Ограничаването на свободната размяна на финансов ресурс, особено в период на ниска ликвидност във финансовата система, неминуемо ще забави възстановяването ни от кризисни периоди“, прогнозира икономистът.

Според него стъпка в правилна посока би било удвояването на сегашния таван от 10 хил. лева на 20 хил. лева и подробен анализ на оценка на въздействието и ефектите след няколко години.

“Ако ефектите са положителни, би следвало да преминем към пълната отмяна на Закона за ограничаване на плащанията в брой“, категоричен е Стоян Панчев, основател на Българско либертарианско общество.

Препоръчваме премахването на действащия таван на плащанията в брой от 10 хил. лева и пълното елиминиране на „Закон за ограничаване на плащанията в брой“. Като тестова мярка настоящият таван може да се повиши до 20 хил. лева и да се направи оценка на въздействието на подобна промяна. Ако оценката е, че отслабването на ограничението дава положителен ефект, то тогава може да се продължи към пълно премахване на регулацията, посочват икономистите.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
България се присъединява към Единния механизъм за преструктуриране