IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емитираме дълг за 900 млн. лв. само през януари

За изминалата 2013 г. общото количество продаден дълг е 2,329 млрд. лв.

14:05 | 03.01.14 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Емитираме дълг за 900 млн. лв. само през януари

Министерството на финансите (МФ) възнамерява да набере 900 млн. лв. от емисия на държавни ценни книжа (ДЦК) само за първия месец на годината. От публикувания емисионен календар в сайта на МФ за януари 2014 г. виждаме, че търговете стартират на 6 януари. Тогава ведомството на Петър Чобанов ще пласира 6-месечни облигации с общ номинален обем 400 млн. лв.

След това – на 13 януари – следва емисия на 10,5-годишни облигации за 50 млн. лв. На 20 януари МФ ще предложи още 50 млн. лв., но този път 5-годишни облигации.

Останалите 400 млн. лв. би трябвало да дойдат от пласирането на дълг със срок 9 месеца. Българска народна банка, която изпълнява ролята на фискален агент за правителството, ще изпълни търга в последния понеделник на януари.

Падежът на 6-месечните и 9-месечните ценни книжа настъпва съответно на 8 юли 2014 г. и на 29 октомври 2014 г.

Причините за решението на МФ

В началото на миналата година финансовият министър от правителството на ГЕРБ Симеон Дянков предприе подобен ход. Тогава ведомството емитира дълг за 800 млн. лв., с които да финансира субсидиите за земеделските производители. Нуждата от свежи пари дойде заради готовността на Европейският съюз да изплати средствата малко по-късно – през февруари.

Същата е причината за решението на ведомството да набере близо 1 млрд. лв. сега. Общо за февруари и март 2014 г. МФ ще опита да пласира общо 4 емисии на обща стойност от близо 550 млн. лв.

Изчисленията на Investor.bg показват, че за изминалата 2013 г. общото количество емитиран дълг е било за над 2,329 млрд. лв. Сега финансовият министър Петър Чобанов иска само за един месец да набере малко над една трета от финансирането за изминалата година.

Предлагането на дълг на вътрешния пазар от кабинета на Бойко Борисов през миналата година срещна яростната съпротива на БСП и ДПС. Потърсената сума от извънредната емисия бе причината за актуализацията на бюджет 2013.

В началото на новата година са заложени големи по обем емисии. Предстои да разберем дали с всичко това и с едно евентуално неизпълнение на приходите бихме могли да очакваме актуализация и на Бюджет 2014.

Структура на държавния дълг към 30 ноември 2013 г.

Държавният дълг в края на ноември 2013 г. е 6,784 млрд. евро. От тях вътрешният е за 3,134 млрд. евро, а външният – 3,650 млрд. евро. Това показват данните на водения от МФ официален регистър на държавния дълг, публикувани в сайта на ведомството.

В номинално изражение той нараства с приблизително 58,9 млн. евро в сравнение с нивото, регистрирано в края на октомври. Това се дължи преди всичко на емитирането на съкровищни облигации на вътрешния пазар през месеца.

В структурата на държавния дълг в края на периода, вътрешните задължения заемат дял от 46,2%, а външните - от 53,8 на сто.

Валутната структура на дълга в края на ноември е следната: 53,2 % - в евро; 32,8 % - в левове; 12,6 % - в щатски долари и 1,3 % в други валути.

Доходност по държавните облигации

На последния аукцион през декември доходността по 10,5-годишните облигации достигна 3,56%. Възвръщаемостта по 7-годишните ДЦК слезе до 2,81%. По 5-годишните е 2,03%, а по 3-годишните се понижи до 1,08%.

Още подробности по темата вижте в репортажа на Bulgaria On Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
ми глупаво постъпват-миналата година овикваха ГЕРБ за същата работа-и аз нареждах даже по ГЕРБ, та можеше и да не я правят тая фатка:) . От друга страна-колегите по-долу стават забавни-като емитират 6 месечни и 9 месечни облигации чии деца ще ги връщат??? Кви глупости бъбрите? Между другото-в момента бюджета е около 36 милиарда. Тия 100 милиона дето остават бълха го ухапал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 2
mathematician
преди 10 години
Може и 100 милиарда да емитираме :)Не е луд тоя дето яде баницата, а тоя дето му я дава.Ама лудите с пари свършиха и ме съмняват да ни дадат даже и 10 милиарда.Което значи, че скоро може да очакваме резачките от МВФ. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 11
michaelis
преди 10 години
А ти па, американци и японци да не се чудят после как ше ги връщат няколко трилиона, а ние само 1 милиард, ми то това смешно, поне 20-30 милиарда емитираме тъкмо ще си върнем и външния дълг в бързината :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 2
bulgarian lev
преди 10 години
Екстра, както я карат с тези темпове скоро ще плеснем с ръце и ще се чудим откъде имаме да даваме толкова пари. Гърците имат огромен дълг, но са се възползвали всички от облагите довели до натрупването му. Ние сме беднички, само другарите и престъпните им кръгове седят на пачки. То се взема дълг, но се и стимулира икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 4
STRAHO
преди 10 години
Откровено казано, се чудя защо се атакуват майчинските! Та такива почти няма. Я се поинтересувайте какво правят другите нации! Та ако при нас не се вземат адекватни мерки, не зная за децата на тези които атакуват тези помощи, кой ще им работи и на какъв език ще си говорят с тях! Щото ...порасналите германски, холандски, френски и други младежи едва ли ще гледат покорно в очите /ако изобщо погледнат към държава като нашата де/ местните капиталисти! :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
STRAHO
преди 10 години
"Докато електората не "порастне" и не започне да протестира срещу вземането на заеми, а не за по-високи пенсии, майчински и т.н. пътят към фалита ни е осигурен и постлан с "добри намерения"."=======Малка забележка само! За пенсии, майчински и т.н. отиват смешно малки суми от тези заеми! СМЕШНО МАЛКИ !!;) Заемите са ОТ името на тези хорица / дали тези социални придобивки ще им стигат за плащането вноските по дълга+лихвата му/, на които са подхвърлени трохи ЗА /ПО/ сметките на хора които могат да гледат десетки хиляди деца и пенсионери и без майчински и пенсии! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 4
bgMan
преди 10 години
Нещо взе да им става навик на тези корумпирани *** и мафиоти от БСП/ДПС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 10
markov
преди 10 години
В закона за бюджеат има таван на дълга за 2014. Нормално е да вземат дълга според нуждите. януари е слаб мецец откъм приходи, за сметка на това март , април обикновенон излиза на излишък хазната.За авансовите плащания за земеделците и аз не съм съгласен но това беше практика при ГЕРБ и ако сегашните я прекратят автоматично ще предизвикат протести сред земеделците ....нямат особен избор по въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 1
alexx
преди 10 години
Не за земеделците, а за определени земеделци - зърнопроизводителите. Миналата година се сипеха обвинения, че ГЕРБ изтеглиха краткосрочен дълг, а сега правят същото... Сиамски близнаци.Актуализация поради този дълг няма да има - предвидено е краткосрочния (и върнат в рамките на годината) да не се смята (за разлика от бюджета за 2013, където се смяташе).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 32 rate down comment 3
albobo76
преди 10 години
Нищо ново, политиците, трябва да ухажват електората, а той обича "безплатните" неща и да получава без да дава. Докато електората не "порастне" и не започне да протестира срещу вземането на заеми, а не за по-високи пенсии, майчински и т.н. пътят към фалита ни е осигурен и постлан с "добри намерения".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още