Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Евробарометър: Над половината българи одобряват еврото за валута

Всеки втори българин очаква единната валута да замени лева до 5 години

Евробарометър: Над половината българи одобряват еврото за валута

Снимка: Ройтерс

51% от българските граждани одобряват еврото като валута на страната си. Това показва проучването Евробарометър, проведено от TNS между 11 и 12 април 2018 г. в седемте държави членки на ЕС, които все още не са се присъединили към еврозоната.

Като цяло са били анкетирани 7 008 респонденти от различни социални и демографски групи по телефона на майчиния си език от името на Генерална дирекция "Икономически и финансови въпроси" към Европейската комисия.

Нивото на подкрепа към единната валута е най-високо в Румъния, където 70% го подкрепят. В Унгария този дял е 59 на сто. Делът на тези, които одобряват валутата, е най-нисък в Чешката република, като едва една трета (33%) се изказват в подкрепа на приемането на еврото, а най-много (34%) са срещу неговото въвеждане. В останалите държави опозицията надхвърля подкрепата: Швеция (56% срещу 40%), Хърватия (50% срещу 47%) и Полша (50% на 48%). 

Още по темата

Социално-демографският анализ показва, че мнозинството от мъжете (57%) подкрепят въвеждането на еврото в своята страна, но по-малка част от жените (45%) споделят това мнение. Що се отнася до цялостното одобрение или опозицията, няма разлика между тези с различни нива на образование, но тези с по-високи нива на образование са по-позитивно настроени към единната валута от тези с по-ниски нива на образование. Самонаетите (50%) и служителите в компании (56%) са по-благосклонни към еврото.

Респондентите, които се чувстват добре информирани за еврото, са по-склонни да подкрепят въвеждането му (56% в сравнение с 46% от тези, които не се чувстват информирани). Онези, които очакват личните и националните последици да бъдат положителни (88% и 89%), също са по-скоро "за" въвеждането на еврото от онези с отрицателни очаквания (13% и 17%).

В повечето от анкетираните държави относителното мнозинство от запитаните смятат, че въвеждането от еврото е имало положителни последици за страните, които вече го използват. В Унгария (64%) и Румъния (62%) мнозинството твърди, че въздействието е положително, но в Чехия и Хърватия респондентите са по-склонни да смятат, че влиянието е отрицателно.

Точно половината от запитаните българи очакват еврото да стане официална валута за страната до 5 години. По-висок е този дял единствено в Хърватия (51%), докато в Швеция почти половината (48 на сто) смятат, че това няма да се случи никога в тяхната страна.

Повечето респонденти във всички страни смятат, че въвеждането на еврото ще повиши цените, като този дял варира от 74% в Хърватия до 51% в Унгария. 

Както е известно, темата за влизането на страната ни в еврозоната стана актуална отново през последните месеци, след като в началото на годината финансовият министър Владислав Горанов обяви, че София ще подаде молба за влизане в ERM II до края на юни. През тази седмица правителството ревизира мнението си, като Горанов обяви, че страната ще се опита да влезе едновременно във валутния механизъм и банковия съюз - нещо, за което настояват както ЕК, така и Европейската централна банка. 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (30)

   1| 2| 3    
16
 
31
 
30
преди 11 месеца
пълни глупости ... а ако са останали толкова българи до след 5г. само кат си погледнат заплатите нема и 350€ за средна заплата в сравнение с 800€ минимална заплата в ЕС ..... шшш къде летите вие може би .... нема раниме 200те семейства облажи ли се от прехода вовеки я, т.е. останалите на територията ....
10
 
11
 
29
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
"...финансовият министър Владислав Горанов обяви, че София ще подаде молба за влизане в ERM II до края на юни. През тази седмица правителството ревизира мнението си, като Горанов обяви, че страната ще се опита да влезе едновременно във валутния механизъм и банковия съюз..."

Бойчо, коректно е да уточним, че ако има някакво ревизиране, то касае заявление за членство едновременно в ERM-2 и банковия съюз, а не само в ERM-2. Но в никакъв случай не се променя обещания срок за кандидатстване и той остава КРАЯ НА ЮНИ!
7
 
7
 
28
khao до: abdul
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
:) което пак е години пред теб :)
5
 
13
 
27
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
гледам дискусия се е оформила за нещо дето ни е доста далечно и е в неясното и мъгливо бъдеще , те нещо дето ни е близко и познато , пък инвестора не пишат за него :))) :

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган, около когото преди години имаше скандал с получен хонорар от 1.5 млн. евро като консултант на хидроложки проекти, влезе официално в бизнеса във водния сектор. Той е регистрирал общо дружество с бившия концесионер по сметосъбирането в София Румен Гайтански-Вълка през ноември миналата година.

Информацията съобщи първо сайтът "Бивол". Фирмата се казва "Уотър Витал" ООД, а предметът й на дейност е доста широк - от добив, бутилиране и продажба на минерална вода, през изграждане и реконструкция на ВЕЦ, язовири, пречиствателни станции, ВиК мрежи до пречистване на почви, води и утайки. Доган и Гайтански участват в дружеството с капитал от по 10 000 лв. "Уотър Витал" е регистрирана на столичния бул. "Цариградско шосе" 48-50, където се помещават и други дружества на Гайтански.

а пък цялата галимация е за :))) :

Ако Доган наистина има намерение да се върне към това си (доста доходно) занимание, то е уцелил точния момент. "Околна среда" е единствената от големите инфраструктурни програми, които още не са започнали дори да харчат съществена част от ресурса си за този период и трябва ударно да раздават поръчки, за да успеят. Според прогноза от края на 2017 г. на зам.-министъра на МРРБ Малина Крумова, която отговаря за водния сектор, през 2018 г. трябва да тръгнат поръчки за около 1.6 млрд. лв.

"Това е, защото предстои отварянето за първи път на процедура, по която ще могат да кандидатстват ВиК операторите в 15 консолидирани района на страната", обясни тогава Крумова пред "Капитал". Това означава, че предстои мащабна дейност под земята - от обновяване и подмяна на водопроводи, до изграждане на пречиствателни станции за питейна вода. Тандемът Гайтански - Доган, с техния опит и авторитет, биха били сериозна конкуренция в тази област.
12
 
9
 
26
преди 11 месеца
До 2025-та фирмите от малкия и средния частен сектор на българите предстои масово да фалира, след това държавата остава изцяло в ръцете на уменията на ромите, особено в провинцията.

Още от Бюджет и финанси
Заплащането на мениджърите в IT сектора в България е над средното ниво в Европа