Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Евродепутат: Трябва да се правят редовно актуализации на минималната заплата

Инвестиции се привличат с производство с висока добавена стойност, а не заради ниски цени, посочи Цветелина Пенкова

Евродепутат: Трябва да се правят редовно актуализации на минималната заплата

Снимка: Pixabay

Необходими са редовни актуализации на минималната работна заплата. Тази позиция изрази пред БНР евродепутатът Цветелина Пенкова от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.

Европейската комисия предлага директива, с която да се гарантира подходяща минимална заплата в Евросъюза. Изпълнителният заместник-председател на Комисията Валдис Домбровскис подчерта, че предложената рамка зачита изцяло националните традиции и свободата на социалните партньори.

"Минимални работни заплати съществуват във всички държави членки на Европейския съюз, като в 21 държави има законоустроени минимални работни заплати, в шест държави защитата на тези заплати се осигурява чрез колективни трудови договори. В контекста на директивата се предлага създаването на уредба за подобряване на адекватността на минималните работни заплати, което означава, че тя препоръчва адекватен и достоен доход за живот", каза тя.

По думите й директивата определя ясни, стабилни критерии, които да осигурят редовни, навременни актуализации на тези нива на минималните работни заплати.

Още по темата

Пенкова подчерта, че тези актуализации трябва да бъдат правени достатъчно редовно, за да гарантират адекватна покупателна способност на населението, повишаване на производителността и растеж на минималната работа заплата спрямо икономическите показатели или така наречената индексация.

„И на трето място нещото, което директивата обхваща, е, че тя предлага и така наречения механизъм за наблюдение на всяка една от държавите членки, т.е., държавите членки на годишна база трябва да докладват на Комисията актуализираните национални данни, за да се отчете дали всички тези критерии и изисквания са спазени", посочи Цветелина Пенкова.

Според евродепутата размерът на минималните работни заплати на държавите членки на ЕС се разделят на три групи.

„В първа група, където са най-ниските минимални работни заплати, по-ниски от 500 евро, за жалост най-ниските индикации са за България", допълни Цветелина Пенкова и поясни, че в тази група са също Унгария и Румъния.

Тя уточни, че във втората група влизат Португалия, Гърция, Хърватия, където заплатите са между 500 и 1000 евро.

„В трета група са държави с най-високи минимални заплати, най-малко 1000 евро - говорим за Испания, Франция, Германия, като най-високите се наблюдават в Люксембург - близо 2 150 евро", изтъкна Цветелина Пенкова.

Евродепутатът напомни, че за България се изтъкват като предимство евтината работна ръка за привличане на инвестиции, а това всъщност е синдром на ниска продуктивност.

Тя е категорична, че привличането трябва да е заради производство с висока добавена стойност, а не заради ниски цени.

„Има много сериозни проблеми за минималната работна заплата в България и те трябва да бъдат решени, независимо от икономическата ситуация, за да се справим в нея“, заяви Пенкова.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Гр. Димитров: Увеличението на средствата за болнична помощ ще внесе стабилност