Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Факторинг пазарът приближава 2 млрд. евро, очаква се ръст от 5%

Пощенска банка отново е лидер при факторинг услугите с 37% дял

Факторинг пазарът приближава 2 млрд. евро, очаква се ръст от 5%

Снимка: Архив Ройтерс

Секторът на факторинг услугите в България през миналата година нарасна с 4% и достигна 1,972 млрд. евро, а за тази година се очаква увеличение от 5%.

Още по темата

Данните за пазара за финансиране на търговските вземания за 2016 година показват, че близо 72% от факторинга идва от вътрешния пазар, 27% от експорт и 1% от импорт, пресметнаха експерти на Пощенска банка.

Анализ на специалистите показва, че факторингът като продукт, който предоставя краткосрочен ресурс за бизнеса, има съществена роля за неговото успешно развитие.

                               Данни за пазара за факторинг услуги през 2015 и 2016 година

Източник: Пощенска банка

Услугата спомага и за управление на риска, най-вече при износ, което е от ключово значение за фирмите-износители, особено когато работят с нови пазари и нови търговски партньори. Продажбите се осъществяват с отложено плащане, което носи определени рискове за продавача, които факторингът в голяма степен управлява.

„Нашата страна е с експортно ориентирана икономика и факторингът допринася все повече за развитието ѝ и реализирането на продуктите на наши компании зад граница. Когато ползват факторинг услуги, те получават най-подходящото оборотно финансиране, за да затворят производствения цикъл и затвърдят позициите си“, коментират от Пощенска банка.   

От кредитната институция, ръководена от Петя Димитрова, обявиха, че банката запазва лидерската си позиция на пазара на факторинг услугите по изкупени вземания, като за четвърта поредна година е фактор №1 за България с 37% пазарен дял от цялостния обем на факторинг услугите и с над 68% дял от експортния факторинг (по данни на финансовата институция).

Оттам отчитат, че са привлекли както нови корпоративни клиенти, така и нови контрагенти на настоящите си клиенти и така са притежават здрав и печеливш портфейл.

Пощенска банка предлага факторинг с и без регрес както на корпоративни клиенти, така и на собственици на малки и средни предприятия, като се стреми да предоставя най-добрите условия, за да може бизнесът им да функционира гладко и да се развива възходящо, уверяват от кредитната институция.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Кои са важните крайни срокове при подмяната на касовите апарати?