Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Фискалният резерв е нараснал с близо 2 млрд. лв. през януари

Бюджетен излишък от близо 1,5 млрд. лв. очаква Министерството на финансите през февруари

Фискалният резерв е нараснал с близо 2 млрд. лв. през януари

Снимка: Pixabay.com

Фискалният резерв е нараснал с близо 2 млрд. лв. през януари и е достигнал 10,7 млрд. лв., сочат данни на Министерството на финансите. За сравнение, в края на декември миналата година той възлизаше на 8,8 млрд. лв.

Бюджетното салдо по Консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа през януари е положително в размер на 878,6 млн. лв. (0,7 % от прогнозния БВП) и се формира от превишение на приходите над разходите по националния бюджет в размер на 967,1 млн. лв. и дефицит по европейските средства в размер на 88,5 млн. лева

През януари приходите, помощите и даренията по КФП са били в размер на 3,7 млрд. лв. или 8,1% от годишните разчети, сочат още данните на финансовото министерство. Съпоставени със същия период на предходната година приходите, помощите и даренията по КФП са близки по размер.

Общата сума на данъчните постъпления, включително приходите от осигурителни вноски, е възлязла на близо 3,2 млрд. лв., което представлява 8,5 % от планираните за годината данъчни приходи. Приходите от преки данъци са били в размер на 406,1 млн. лв., или 5,6 % от предвидените в разчетите за годината. Приходите от косвени данъци са били в размер на 1,8 млрд. лв., което е 10,4% от разчетите за годината.

Още по темата
Постъпленията от ДДС са били в размер на 1,3 млрд. лв., или 11,3 % от планираните. Приходите от акцизи са възлезли на 489 млн. лв. (8,6 % от разчетените за годината). Постъпленията от мита са били 21,4 млн. лв., или 9% от годишните разчети. Постъпленията от други данъци (включително имуществени и други данъци по ЗКПО) са били в размер на 71,7 млн. лв., или 5,8% изпълнение на годишните разчети. Приходите от социални и здравноосигурителни вноски са били 865,7 млн. лв., което представлява 7,7% от разчетените за годината. Неданъчните приходи са били в размер на 500,6 млн. лв., което представлява 7,4% от годишните разчети. Приходите от помощи и дарения са били в размер на 81,5 млн. лева.

Разходите по КФП, включително вноската на България в бюджета на ЕС, за януари са възлезли на близо 2,9 млрд. лв., което е 6,2 % от годишните разчети. За сравнение разходите по КФП за януари 2019 г. са били в размер на 2,7 млрд. лв.

Нелихвените разходи са били в размер на 2,6 млрд. лв., което представлява 6% от годишните разчети. Текущите нелихвени разходи за януари са били в размер на 2,4 млрд. лв., капиталовите разходи (включително нетният прираст на държавния резерв) са възлезли на 202 млн. лева. Предоставените текущи и капиталови трансфери за чужбина са били в размер на 1,9 млн. лева. Лихвените плащания са били в размер на 45,1 млн. лв., или 6,9 % от планираните за 2020 година.

Частта от вноската на България в бюджета на ЕС, изплатена към 31.01.2020 г. от централния бюджет, е възлязла на 187,3 млн. лв.

Министерството на финансите очаква бюджетен излишък от близо 1,5 млрд. лв (1,2% от прогнозирания БВП) през февруари.

Приходите, помощите и даренията по КФП към февруари се очаква да бъдат в размер на близо 7,5 млрд. лв (16% от годишния разчет). Спрямо февруари 2019 г. приходите по КФП нарастват с 277,8 млн. лв., като ръст се отчита основно при данъчните приходи и постъпленията в частта на помощите и даренията, където постъпват основно грантовете по програмите и фондовете на ЕС.

Разходите по Консолидираната фискална програма, включително вноската на България в бюджета на ЕС, към февруари 2020 г. са в размер на малко над 6 млрд. лв., което е 12,8 % от годишния разчет. За сравнение разходите по КФП към февруари 2019 г. бяха в размер на 5,7 млрд. лв. Нарастването се дължи основно на по-високите разходи за персонал, на социалните плащания заради повишаването на пенсиите през юли 2019 г., както и на по-високи капиталови разходи, обясняват от финансовото министерство.

Частта от вноската на България в бюджета на ЕС, изплатена  към 29.02.2020 г. от централния бюджет, възлиза на 305,1 млн. лв.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Финансовото министерство предлага разхлабване на бюджетните правила