Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Fitch потвърди рейтинга на ББР – „BBB“ с положителна перспектива

Промяна в рейтинга на България и в капитализацията на държавната банка могат да повлияят в бъдеще на оценката от агенцията

Fitch потвърди рейтинга на ББР – „BBB“ с положителна перспектива

Снимка: ББР

Международната рейтингова агенция Fitch потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на Българската банка за развитие на BBB с положителна перспектива, съобщиха от държавната кредитна институция.

Още по темата

Оценката показва наличието на баланс в рисковете, свързани с оценяването на рейтинга. Като аргумент за това се изтъква високата вероятност за подкрепа на банката от суверена – българската държава, както и качеството на финансиране, осигурявано или гарантирано от нея.

Това ниво е равно на оценката на рейтинговата агенция за България и е практически най-високият възможен кредитен рейтинг за националната банка за развитие. Потвърдени са и всички останали рейтинги на банката.

Във Fitch са разгледали и факторите, които могат да доведат до промяна на рейтинга. Това може да се окаже покачване или понижение като следствие от промяна в рейтинга на България, като на оценката може да повлияе както склонността на държавата да подкрепя банката, така и промяна в капитализацията на ББР.

От рейтинговата агенция отчитат и ролята на банката в правителствените програми в пoдĸpeпa нa компании и физически лица, ĸoитo търпят негативни последици oт пандемията COVID-19.

Oбщият paзмep нa потвърдените до момента кредити за гарантиране за малкия и средния бизнес с намалени изисквания за обезпечение и по-голям гратисен период надхвърли 347 млн. лева. Физическите лица, одобрени от търговските банки, са достигнали близо 53 хиляди, като общата стойност на отпуснатите за тях заеми е малко под 246 млн. лева.

Investor.bg припомня, че по инициатива на министъра на икономиката от предишното служебно правителство Кирил Петков имаше проверка на практиките на кредитиране в държавната банка, която засегна най-големите експозиции на банката – към фирми, които имат преки или косвени връзки с бизнесмените Делян Пеевски, Кирил Домусчиев, Румен Гайтански, Георги Самуилов.

Тогава от Fitch Ratings коментираха, че при съществени нарушения репутационните щети могат да натежат върху способността на банката да изпълни мандата си за развитие или да привлече международно финансиране, което може да има умерени отрицателни последици за рейтинга в средносрочен план.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
БНБ ще оценява управлението на риска в стратегиите на банките