Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Георги Робев: Изкуственият интелект се развива най-добре във финансовата сфера

Според управляващия директор на SAS Institute за България финтех индустрията позволява по-добро управление на капитала

Георги Робев: Изкуственият интелект се развива най-добре във финансовата сфера

Снимка: Ройтерс

Всички индустрии са повлияни от процеса на навлизане на изкуствения интелект в бизнеса, но най-добре адаптират различни методологии на изкуствения интелект банковите и финансовите и застрахователните институции, заяви Георги Робев, управляващ директор на SAS Institute за България, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

Според Робев динамиката при банките и застрахователите в последните години е доста висока. Сливанията и придобиванията са довели до това да останат не повече от 3-4 системни банки, които имат над 60% пазарен дял.

„Регулации като PSD2 подпомогнаха менталното и културното развитие на нашия сектор. Финтех индустрията се развива. Клиентът може по-добре да управлява своя капитал и да правят по-прецизни инвестиции", коментира специалистът.

„Управлението на риска става важен фактор“, уточнява Робев като добавя: „В момента има отново регулатори, които предизвикват необходимост от стабилно развитие на платформи и концепции в управлението на риска. Все повече се налага холистичен модел на управление на риска. Това е крайъгълен камък в цялостното управление. Това е и ключов фактор за успеваемост на една компания. Изискване, което дава възможност за развитие или провал на една бизнес инициатива“.

Той коментира развитието на тази технология и в други сектори.

"Автомобилният , транспортният и телеком секторът – също. Чатботовете са много разпространени. Добри примери има в системите подпомагане при вземане на решения (decision support system – бел.ред.). Алгоритмите правят анализ и възможен сценарий, на база на който мениджърите могат да вземат по-адекватно решение. Моралните и етичните норми са пречка в случая – кой би понесъл вината при евентуално нежелано събитие", подчертава Робев.

Стратегическият институт по изкуствен интелект е младо формирование и платформа, обединяваща големия индустриален бизнес и малки компании и физически лица, твърди Георги Робев.

"Основната му цел е да събере и агрегира младите и да им даде платформа за тестване на различни приложения и бизнес модели за изкуствен интелект с практическа полза", пояснява той.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
8
 
2
преди 1 месец
Георги Робев: Изкуственият интелект се развива най-добре във финансовата сфера

Ако е на Windows > Нещастници
При всеки ъпдейт той отново си отваря вратички във Firewall-a
и задължително към камерата с микрофона и още няколко благинки!

Това във високочестотната борсова търговия (и не само) е
смърт-фалит-самоубит-самохвърлил_се_от_прозореца-побъркация-и_пр.
1
 
7
 
1
преди 1 месец
Изкуственият интелект диша пушилката на естествената („натурална”) Простотия.
- Жалко за което. Тъкмо си повярва, и нА ти сега: ЯДЕЦъ ! ! !

Още от Бюджет и финанси
ИПИ: Как би се отразила на България европейска минимална заплата?