Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Горанов се отказа от заем от МВФ

Комисията по бюджет в парламента прие на второ четене актуализацията на бюджета за тази година

Горанов се отказа от заем от МВФ

Снимка: Пресцентър на НС

Рано е България да мисли за финансиране от Международния валутен фонд (МВФ) заради кризата с Covid-19. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на извънредното заседание на бюджетната комисия на Народното събрание, предава БНР.

Комисията по бюджет и финанси в парламента прие на второ четене актуализацията на бюджета за тази година. 

Късно снощи депутати от ГЕРБ внесоха две предложения към актуализацията на бюджета, едното от които включваше и финансиране от МВФ.

Горанов настоя вносителят - председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, да оттегли предложението си.

„Рано е за подобен дебат“, категоричен е Горанов.

Още по темата

Другото предложение на ГЕРБ е свързано с глобалната програма за облигации, през която страната ни излиза на външните пазари. Предложено е увеличаване на обема й, но при запазване на лимита на нов държавен дълг от 10 милиарда лева през 2020 година.

БСП предлага парите за модернизация на армията да бъдат насочени към справяне с последиците от кризата, нанесени от ограниченията заради Covid-19, обяви депутатът от левицата Румен Гечев по време на извънредното заседание за актуализацията на бюджета.

Мярката ще обхване 42 000 души и ще струва 914 млн. лева, обяви Гечев.

„Субсидиите, които предлагаме, са в размер на една минимална работна заплата, в това чесло и осигуровки за всеки месец от извънредното положение за всички наети на трудов договор в частния сектор към 13 март 2020 година, които в резултат на ограничителните мерки са в неплатен отпуск.

От левицата настояват и за субсидии в размер на една минимална работна заплата, в това число и осигуровки за тези самонаети лица, които мога да работят поради извънредни мерки.

Йордан Цонев от ДПС поиска промени при мярката 60/40, при която държавата ще предостави единствено 60% от заплатата на работниците в предприятия, които изпитват трудности заради коронакризата, а останалите 40% от заплатата плюс всички осигуровки остават за сметка на фирмите.

„Частта 60%, която държавата поема, държавата да поеме върху тези 60 процента и осигуровките. Виждате, че има реакция негативна срещу това предложение, а то не е лошо предложение - това предложение е анонс на правителството и за съпричастност на бизнеса към този процес. Но мисля, че така ще бъде още по-справедливо“, каза Цонев.

ДПС настоява и за промени в схемата за подпомагане на бизнеса през Българската банка за развитие.

Предложенията за актуализацията на бюджета имат за цел да бъдат осигурени средства за неотложни разходи, свързани с мерките срещу коронавируса. Предвидени са пари за подкрепа на икономиката и заетостта.

Предлага се увеличаване на разходите по бюджета на Държавното обществено осигуряване за фонд „Безработица” в размер на 1 милиард лева, както и 430 милиона лева за компенсиране на очакваното неизпълнение на приходите.

Със законопроекта се увеличава капиталът на Българската банка за развитие със 700 милиона лева. Предвижда се формиране на бюджетен дефицит от 3,5 милиарда лева и увеличаване на тавана за поемане на нов държавен дълг до 10 милиарда лева. 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
6
 
8
serafima до: dragos
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Г-н Драгос, не ви е проблем какво предлага БСП. НИКОЙ няма да я чуе и отрази. Така отклонявате темата, защото май не ви е комфортно да коментирате ГЕРБ. Такава практика има и в други страни, ако четете на чужди езици.
Гледайте мерките на велможите от управляващата партия.
Резерви има в намаление на чиновническата ни армия. Колко години (над 10?) ни се обещава и харчат пари за електронно правителство (над 2 милиарда?) и нищо, г-н Дончев, няма като резултат. Знаем, че това е сигурен електорат, който осигурява половината гласове при избори. Кой ще дръзне да отреже клона, на който седи?

Ако ви е гадно, че болници изнемогват, защото бюджетът ги е пренебрегвал, спомнете си, какви "хубави" Ф-16 ще имате след 5 години, а сега актуализираха времето за 2027 г.

.
0
 
7
 
7
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Нищо, давайте парите вместо за болни за железа - оръжия на "парнжорите" ни от нато - те ще вземат вски ная лев, за да сме "по-сигурни сред опастностите", които ни дебната отвсякъде!
п.с.
Скоро оръжията в БГ ще са повече от хората. По подобие на фащ - най-въоражения ни и ***/умен "партнър"
0
 
8
 
6
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Не ми се коментира момчето, приближено на Доган и Пеевски, дистанционния възпитаник на знатната Свищовска академия, бездомния и безмълвния на тази и други теми министър на финансите. Времето ще покаже къде е той.
Още един плонж на управляващите.
Само няколко бързи цитата от бурната дейност на герберопитеците:
-Вирусът ще ни подмине - вирусът няма да ни подмине!
-Няма да купуваме бързи тестове - ще купуваме бързи тестове!
-Няма да взимаме заем - ще взимаме заем!
-Няма да пускаме тирове - ще пускаме тирове!
-Маските са задължителни - маските не са задължителни!
-Няма да вдигаме данъците - хайде познайте от три пъти ще ги вдигнат ли??!!!
С тикви и калинки вирус не се преборва!!!!
0
 
8
 
5
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Ако държавата ни няма пари, заделени от добрите години, точно за такива периоди, то финансовият ни министър трябва просто да си депозира оставката, защото това е директен резултат от неговата работа.
1
 
5
 
4
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
ще е по добре освен от международните дългови пазари да взимаме дълг да се обърнем и за помощ от МВФ тъй като от там ще искат и реформи които отдавна трябваше да сме направили а и ще има по добър контрол на харчовете на правителството ще се открадне по малко но за ГРОБ И ТИКВАТА БОРИСОВ това е неприемливо

Още от Бюджет и финанси
Нова банкнота от 5 лв. влиза в обращение от септември