Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Гр. Димитров: Увеличението на средствата за болнична помощ ще внесе стабилност

Бюджетът за болнична помощ за 2021 г. е увеличен с 400 млн. лева, посочи Григор Димитров, член на надзорния съвет на НЗОК

гледано: 1984   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
В бюджета на Здравната каса за 2021 г. за болнична помощ са отделени около 2,620 млрд. лв. Това е значително увеличение спрямо сумата за миналата година от 2,235 млрд. лв. и то ще внесе стабилност. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Григор Димитров, член на надзорния съвет на НЗОК и преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).
Още по темата

"Изчисленията показват, че бюджетът за болнична помощ за тази година е увеличен със 17,2%, или 400 млн. лв. За извънболничната помощ увеличението на средствата спрямо миналата година е с 9%“, посочи Димитров.

Той увери, че са осигурени средствата за плановата дейност на болниците. По думите му разрешаването на плановата дейност е добра стъпка. Димитров посочи, че само за лекарства за онкологията са гарантирани средства от 525 млн. лева.

"Средствата, които се отделиха по мярката 85/100, възлизат на 280 млн. лева, като 160 млн. бяха насочени към болничната практика, 50 млн. лева - за изънболничната и останалата част за денталната практика", информира представителят на надзорния съвет на Здравната каса.

Димитров напомни, че след август са били приети редица мерки за закрепване на финансовото здраве и компенсиране на увеличените разходи.

"Средно с 10% се увеличиха цените на всички 247 клинични пътеки, като при някои промяната беше минимална, но Covid пътеките и тези за белодробни заболявания бяха обект на 70-процентна промяна", изтъкна експертът.

Той посочи, че 87 млн. лева са били разпределени по петте коронавирусни пътеки и 6 млн. лева за тестове.

Григор Димитров съобщи, че 238 млн. лева са осигурени за допълнително възнаграждение на лекарите, медицинските сестри и санитарите.

„За лекарствата парите са повече със 7%, в сравнение с тези, които се дадоха миналата година, и достигат 1,320 млрд. лева", потвърди той. 

По какъв начин новата методика на Здравната каса промени ситуацията в здравните заведения? Запазиха ли се екипите в болничните заведения, които са за централизирано болнично лечение?  Има ли опасения за недостиг от средства за болничните заведения? На какво ще научи студентите новата магистратура на ВУЗФ: „Финансов мениджмънт на социалните и здравните системи“?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
2
 
1
преди 1 месец
ала бала ... каца без дъно и нови милионери от лекарско-фармацевтичната мафия ...

Още от Бюджет и финанси
Правителството отпусна още пари за безлихвени кредити до 6900 лв.