IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Градинари ще бъдат подпомагани с допълнителен ресурс за унищожена реколта

Предстоят разговори за стимулиране на износа на земеделска продукция

09:35 | 11.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Овощари и зеленчукопроизводители са получили за напълно унищожена реколта от неблагоприятни климатични събития, настъпили през 2016 и 2017 г., 1,8 млн. лв. държавна помощ. Средствата са разпределени между 203 земеделски производители. Това бе отчетено на провелия се вчера в Министерството на земеделието, храните и горите Консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство. 

Към общия ресурс за 2017 г. – над 632 хил. лв., се разпредели допълнителен ресурс, при при което средствата за подпомагане стават 1,3 млн. лв., съобщи пресцентърът на министерството.

По време на срещата се обсъдиха възможности за подкрепа при износа на плодове и зеленчуци. Министър Румен Порожанов посочи, че предстоят срещи на високо ниво, които да стимулират експорта.

Сред обсъдените теми бяха и нерегламентираният внос на плодове и зеленчуци и схемата „Училищен плод“. От страна на министерството производителите са получили гаранции, че ще продължи подкрепата за популяризирането на локални и традиционни земеделски продукти.

Експерти запознаха фермерите със законодателството за наемане на работници от страни извън Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още