Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Явор Ачев: В условията на пандемия нищо не се е променило при взаимните фондове

Кризата потвърди основите на инвестирането - да не се подаваме на емоции, заяви мениджърът за България на Амунди Асет Мениджмънт

Взаимните фондове са най-разпространеното и удобно средство да се инвестира на пазарите. Това заяви Явор Ачев, мениджър за България на Амунди Асет Мениджмънт, в първия Bloomberg TV Bulgaria подкаст от поредицата MoneyBox, която се излъчва в партньорство с фондовете на Амунди.  

По думите на експерта в условията на пандемия “абсолютно нищо” не се е променило при взаимните фондове.

Кризата “само потвърди основите на инвестирането - трябва да се подходи стратегически, дългосрочно и най-вече да не се поддаваме на емоциите”, заяви Ачев.

Той посочи, че активите, в които може да се инвестира чрез взаимни фондове, се делят основно на два вида - инвестиции в акции или инвестиции в облигации.

“Чрез закупуването на акции инвеститорът става съдружник в компанията. При облигациите е все едно давате парите си назаем на съответните емитенти, като срещу тях получавате лихва”, обясни експертът.

Той поясни, че чрез взаимните фондове може да се инвестира навсякъде по света.

Според него директните инвестиции са по-предпочитани от хората, които могат да четат финансови отчети. Ачев обаче добави, че болшинството хора нямат такова време, нямат такива познания, специалисти са в други сфери и в този случай взаимните фондове са по-удачно решение.

“Инвестиционните мениджъри могат да изберат кои са по-перспективните компании и сектори... Когато има нужда от промени в портфейлите, те могат да си направят”, коментира Ачев.

Целия разговор чуйте в подкаста.  

 
По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
БНБ сви прогнозата за понижение на реалния БВП на България