Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

ИПИ: Tрябва да бъде променен гарантираният минимален доход

Не е вярно, че след актуализацията на бюджета няма да има пенсионери под линията на бедност, твърди Петър Ганев

ИПИ: Tрябва да бъде променен гарантираният минимален доход

Снимка: Bloomberg

Tрябва да бъде променен гарантираният минимален доход, който не е променян от повече от 10 години. Това каза в ефира на bTV Петър Ганев от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Той обясни, че увеличението му от 75 на 150 лева би покрило около 280 хиляди български граждани, което ще намали бедността с около 3% и ще стопи неравенството, което се дължи на неефективна социална политика. "Това може да бъде изпълнено в рамките на 150 милиона лева, което е много по-малко, отколкото струва увеличаването на детски, пенсии, дори мерки като 60/40", каза Ганев. 

Още по темата

Той определи като неверни твърденията на служебния финансов министър Асен Василев, че след актуализацията на бюджета няма да има пенсионери под линията на бедност.

„Финансовият министър би трябвало да знае, че бедността в България се определя от НСИ, не от правителството. Официалната линия на бедността към момента е 451 лева. Така че с 369 лева пенсия няма да се прекрати бедността при пенсионерите“, посочи той.

Вместо това повече социални политики трябва да бъдат насочени към дългосрочно безработните и хора, които са с невъзможност да работят, предлагат от ИПИ.

"Държавата има собствена линия, която се решава с постановление, но тя изостава от реалността.  Няма как всички пенсионери да бъдат изкарани над линията на бедност само с една стъпка, тъй като техният брой е голям“, обясни Петър Ганев.

Той се съгласи с констатациите на Министерство на финансите от вчера, че има цялостно възстановяване на икономиката в България, но изрази недоумение защо в актуализацията на бюджета не са предвидени мерки, ако няма следваща вълна на пандемията и страната ни остане в зелената зона.

Ганев подчерта, че са нужни мерки, които подобряват средата и са насочени срещу крайната бедност, а не толкова мерки за защита на работни места, които в момента не са заплашени.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Изборите на 14 ноември ще струват 123,8 млн. лв.