Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Какъв ще бъде ефектът на пандемията върху банковия сектор?

Ликвидността на банките не е застрашена, ще има нужда от допълнителни капиталови стимули за адекватността им, казва Александър Захариев от Делойт България

гледано: 7514   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

Финансовите резултати на банките ще изпитат някаква форма на сътресения през текущата година. Голяма част от ефектите на пандемията върху банковия сектор ще са видими именно през 2021 г. Това каза Александър Захариев, директор „Финансово консултиране“ в Делойт България, в предаването “В развитие” по Bloomberg TV Bulgaria.

Захариев посочи сред причините за това кредитните мораториуми, които бяха в сила в много от страните в Централна и Източна Европа през 2020 г. “Немалка част от банките вече започнаха да действат по кредитния си портфейл, да се опитват да оценят риска”, отбеляза той. 

Още по темата

“Ликвидността на банките не е застрашена, по-скоро ще има нужда от допълнителни капиталови стимули за адекватността им... Няма рискове за българския пазар и като цяло за пазарите в ЦИЕ”, посочи анализаторът.

По думите на госта през 2020 г. има ръст на необслужваните кредити в корпоративния сегмент и при индивидуалното кредитиране, но “банките предоставиха на повечето си клиенти различни опции това нещо да бъде управлявано”.

По отношение на пазара на сливания и придобивания гостът заяви, че през последните пет години има тенденция за повишаване на всички показатели.

Въпреки очакванията за продължаваща активна дейност на M&A пазара Захариев посочи, че тази година по-скоро няма да позволи подготовката и взимането на решение за сделка, но пък през нея може да се създаде настройката за трансакции, които да станат факт през 2021 г.

Експертът коментира и навлизането на нови компании в сектора, например Revolut. “Опасността от неортодоксални конкуренти ще доведе до дългосрочна загуба на печалба на банките в региона”, смята той.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

 

По статията работиха: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Над 17 млрд. лв. са натрупани в системата на допълнителното пенсионно осигуряване