IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

KBC Group очаква стабилен растеж на бизнеса си в България

Кредитите и депозитите нарастат стабилно през 2018 г., коментират от компанията

18:32 | 21.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният изпълнителен директор на КВС Йохан Тейс. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на КВС Йохан Тейс. Снимка: Ройтерс

KBC Group очаква стабилен растеж на бизнеса си в България. Основната причина е растящият пазар, големият потенциал, който има страната ни и стабилния икономически растеж. Това стана ясно от думите на главния изпълнителен директор на КВС Йохан Тейс пред български журналисти в Брюксел. 

Той сподели още, че групата очаква за тази година икономиката ни да нарасне с около 3%. Толкова ще бъде и през 2020 г., прогнозира още Тейс. От групата очакват още, че стандарта на живот в България скоро ще се приближи до стандарта в Чехия, където KBC Group имат най-развиващия си бизнес извън Белгия.

„Добрата макроикономическа среда в България позволява на KBC Group  да се възползва максимално от инвестициите си в страната. През 2017 г. ръстът на БВП на България достигна средно 3,7% при 1,5% в ЕС. Страната успява да извлече всички ползи от членството си в общността, а близо 2/3 от износа са насочени към ЕС, българският лев е фиксиран към еврото, а правителството води разумна политика, насочена към редуциране на външния дълг, който се очаква тази година да падне под 20% от БВП“, това коментира от своя страна председателят на надорния съвет на ОББ Люк Попилиер по време на срещата с български журналисти в Брюксел.

Той обаче посочи, че има какво да се желае по отношение на укрепването на правната рамка и синхронизацията с европейското законодателство.

По думите на Люк Попелиер българският банков сектор (подобно на останалите пазари в Централна и Източна Европа) възлиза на едва 107% от БВП (по данни за 2015 г.), при средно 345% в другите европейски страни като Дания, Франция, Великобритания, Германия.

Според него ключов фактор в бъдещото развитие на сектора е очакваният икономически растеж, а пазарът в България има сериозен потенциал.

У нас групата държи 10% от банковия сектор, 25% в животозастраховането и 11% от общото застраховане.

Припомняме, че през 2017 г. Обединена българска банка беше продадена на белгийската KBC Group на обща стойност 638 млн. долара, като беше осъществено вливане със „СИБанк“.

През 2018 г. KBC разшири дейността си в страната ни, след като управляващото дружество KBC Asset Management установи клон в България. Така третата по размер на активите банка у нас Обединена българска банка, която е собственост на KBC, започна да предлага новите фондове в България.

В края на четвъртото тримесечие на 2018 г. KBC Group генерира нетна печалба от 621 млн. евро, като за цялата изминала година печалбата възлиза на 2,57 млрд. евро.

След като KBC Bank Ireland приключи продажбата на част от наследствения си портфейл, това значително намали съотношението на обезценените кредити с 10 процентни пункта до 23%, както и намали обезценените кредити на групата до 4,3%

През последното тримесечие на 2018 г. нетният доход от лихви на групата е нараснал с 3%, спрямо предходното тримесечие и с 2% на годишна база. Това се дължи на редица

фактори, включително ръстът на кредитите  (5% общо на всички заеми за цялата година), по-високи лихвени проценти и по-ниските разходи за финансиране, коментира още Йохан Тейс.

По думите му обаче лихвите продължават да страдат от натиск върху маржовете на заемите и ниското ниво на доходност в основните държави в еврозоната.

Общо кредитите, отпуснати от групата в България са нараснали с 3% през 2018 г., като само новоподписаните ипотечни заеми от началото на 2014 г. са се увеличили с 6%. Депозитите са нраснали с 5%, отчетоха още от KBC Group.

Холдингът изпадна в тежко състояние след финансовата криза през 2008 г. и получи 7 млрд. евро помощ от белгийското правителство, припомни още Тейс. Само за няколко години обаче КВС се оздрави и успя да върне 5 години предсрочно помощта си от държавата, при това в двоен размер – 14 млрд. евро, похвали се той, а покупката на ОББ и ДЗИ е първата голяма инвестиция на КВС след трансформацията.

До 2 години се очаква компанията да въведе и в България нова линия на експресни ипотечни заеми, които ще се одобряват за около 10 минути онлайн. В момента услугата се предлага само на белгийския пазар. Първоначално услугата се е предлагала за 24 часа, а от ноември 2018 г. насам одобрението става само за 10 минути. Тейс разказа още, че групата е работила четири години по попълване и интегриране на информационните си системи, така че банката да разполага с необходимите данни за финансовото състояние на клиента, за да прецени дали да му отпусне кредит и каква да бъде сумата на заема.

Главният изпълнителен директор ОББ Петър Андронов пък разкри, че от септември кредитната институция ще въведе възможност за експресно онлайн одобрение на потребителски кредити, а от 2020 г. ще важи и за ипотечните заеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още