Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Коронакризата продължава да топи емигрантските преводи

Само преди година паричните трансфери от работещите зад граница са били 8 пъти повече

Коронакризата продължава да топи емигрантските преводи

Снимка: БГНЕС

Работещите извън страната български граждани са изпратили на близките си у нас малко под 25 млн. евро от началото на годината до края на февруари. В сравнение с първите два месеца на миналата година разликата е фрапираща – тогава преводите са били за 198,2 млн. евро, или близо 8 пъти повече. Това показва проверка на Investor.bg в информационните масиви на БНБ. 

За януари и февруари 2021 г. гастербайтерите са изпратили на близките си съответно 12 и 13 млн. евро, при средно ниво на преводите преди кризата около 80-90 млн. евро месечно. Подобен спад е без аналог за последните 10 години (последните актуални данни в сайта на БНБ започват от 2010 г.).

Предстоящите данни за март ще бъдат особено любопитни, защото ще покажат реално как се справят работещите зад граница българи по време на кризата. Спадът в преводите започна именно през третия месец от 2020 г. Пандемията от COVID-19 принуди почти всички държави по света да въведат строги ограничения с цел намаление на разпространението на вируса. Рестрикциите оставиха без работа милиони хора в целия свят и засегнаха предимно сектори, в които работят именно имигранти.

От данните на БНБ се вижда още, че намалението е драстично през всички месеци от 2020 година след януари и февруари, когато преводите са на традиционните си нива от около 90-98 млн. евро

Вече много пъти писахме, че зависимостта на България от емигранските трансфери е огромна и тези преводи съвсем спокойно могат да минат в графата „най-голям чуждестранен инвеститор в страната“. 

Още по темата

Проблемът е, че за разлика от преките чуждестранни инвестиции в страната (за 2020 г. те са в размер на 561,7 млн. евро, или с над 50% по-малко спрямо 2019 г.), парите от гастербайтерите отиват директно в потреблението. 

На този фон е странно как приходите от ДДС в държавната хазна не само не намаляват, но и се увеличават.

Все още няма данни за 2021 г. как се движат преводите по държави, но за миналата година Италия беше най-силно засегнатата от пандемията страна от ЕС. За 2020 г. от там са дошли 20,3 млн. евро при близо 72 млн. евро за 2019 г.

В Испания също има огромна българска диаспора. Българите, които работят и живеят там, са изпратили на близките си тук само 38,1 млн. евро при 139,1 млн. евро година по-рано.

Преводите от Германия също драстично намаляват. От 251,6 млн. евро за 2019 г. те спадат до едва 73,7 млн. евро в края на миналата година.

От Великобритания са дошли 34,7 млн. евро, при 101,9 млн. евро година по-рано.

Българите в САЩ са изпратили в родината си 67,2 млн. евро през 2020 г., при 229,6 млн. евро година по-рано.

По статията работиха: автор Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
проверете каквое буквално означава гастербайтер.да поставяте българските имигранти под името гастербайтер е меко казано неуместно.водите се по вълната на мисирките и политиците, които като минат на запад от Драгоман са господа никой.

Още от Бюджет и финанси
За месец парите в Сребърния фонд са се увеличили с 39 млн. лв.