Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

КЗК гледа сделката за придобиването на "Банка Пиреос България" от Пощенска банка

Антимонополният регулатор оценява влиянието на концентрацията върху банковия пазар след покупката

КЗК гледа сделката за придобиването на "Банка Пиреос България" от Пощенска банка

Снимка: Архив Ройтерс

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е образувала производство по Закона за защита на конкуренцията за контрол върху концентрациите между "Юробанк България" (Пощенска банка) и "Банка Пиреос България".

Припомняме, че в началото на ноември 2018 г. стана ясно, че Eurobank Ergasias S.A. („Юробанк”) е приключила споразумението за придобиването на “Банка Пиреос България” от дъщерното ѝ дружество Пощенска банка. Стойността на сделката е 75 млн. евро.

След финализирането ѝ Пощенска банка ще заеме трето място по размер на кредитния портфейл при очакван пазарен дял от 10%.

Още по темата

Към септември 2018 г. "Банка Пиреос България" има активи от 1,7 млрд. евро, кредитен портфейл от 820 млн. евро и депозити в размер на 1,3 млрд. евро. Банката развива дейност в банкирането на дребно и основно в корпоративното банкиране чрез клонова мрежа от 70 клона и с над 900 служители.

Сделката ще затвърди позицията на Пощенска банка на българския банков пазар, като по този начин финансовата институция ще има очакван пазарен дял от над 10% и ще бъде на трето място по размер на кредитния портфейл.

След приключването на сделката Пощенска банка ще има активи на обща стойност над 5 млрд. евро, капитал от над 600 млн. евро след реализирането на очакваните синергии, приходи преди провизии и нетна печалба в размер съответно на над 150 и над 70 млн. евро. Отделно от това, банката ще запази солидните си коефициенти на капиталова адекватност и ликвидност.

Според документацията на КЗК придобиването ще окаже въздействие върху няколко продуктовогеографски пазари в страната – банкови дейности, разделени на следните сегменти: банкиране на едро, банкиране на дребно и платежни услуги и инструменти, както и в дистрибуция на застрахователни продукти, лизинг, инвестиционно посредничество и факторинг. Именно затова Комисията започва и производство по сделката.

Съобщението е публикувано на 15 януари в Публичния електронен регистър на антимонополния регулатор.

За да приключи успешно сделката по придобиването на "Банка Пиреос България", одобрение трябва да бъде получено и от БНБ. Очакванията са разрешенията от регулаторните и надзорните органи да излязат през първото тримесечие на тази година.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
Hik
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Няма да има сделка. Банка с активи и здраво работещ персонал под цената на сградата на друга банка в София? Какво купуват?

Още от Бюджет и финанси
Паричното предлагане расте с 10,4% на годишна база през март