Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Лихвите по кредитите за бизнеса се повишават в края на 2017 г.

Въпреки ликвидността на банките и слабото търсене на заеми кредитните институции повишиха минимално цената на заемния ресурс, сочат данни на БНБ

Лихвите по кредитите за бизнеса се повишават в края на 2017 г.

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Годишният процент на разходите на кредитите за потребление в левове поскъпна на месечна и годишна база през декември, показват данните на Българската народна банка (БНБ).

Увеличението на ГПР, който включва всички разходи при обслужването на заема, в последния месец на миналата година  достигна 11,65%, като година по-рано беше 11,51%. В сравнение с ноември увеличението е с 1,12 процентни пункта.

ГПР при заемите за потребление в евро за един месец спада с 0,11 пр. п. до 5,54%, като през декември 2016 г. беше 6,10%.

Годишният процент на разходите на жилищните кредити в левове през декември е 4,01%, като отчете месечен спад от 0,18 пр. п. и годишен от 0,85 пр. п.

ГПР на жилищните заеми в евро отбеляза и месечно, и годишно намаление с 0,03 пр. п., като в края на миналата година беше на ниво 4,44%.

                КРЕДИТИ НА СЕКТОР ДОМАКИНСТВА (НОВ БИЗНЕС)

Статистиката на централната банка отчита увеличение на средната лихва на потребителските заеми в левове на месечна база. В последния месец на миналата година лихвените нива се вдигнаха с 0,71 пр. п. само за месец и в  края на декември достигнаха 8,85%. На годишна база обаче те намаляха с 0,3 пр. п.

Средната лихва на потребителските заеми в евро в края на миналата година е 4,94% при месечен спад от 0,04 пр. п. и годишен – 0,51 пр. п.

При жилищните кредити в левове лихвеното ниво спада за една година с 0,71 пр.п. до 3,66%, а по жилищните кредити в евро – с 0,01 пр.п. до 4,1%. На месечна база средният лихвен процент при жилищните кредити в левове спада с 0,13 пр.п., а при жилищните кредити в евро – с 0,01 пр.п.

БНБ отчита, че за една година средният лихвен процент по другите кредити в левове намалява с 0,74 пр.п. до 1,88%, а по другите кредити в евро – с 1,08 пр.п. до 3,27%. При другите кредити в левове средният лихвен процент намалява с 0,13 пр.п., а при другите кредити в евро – с 0,59 пр.п.

Лихвите по нови договори за заем на бизнеса през декември се увеличиха на месечна база, като само средната лихва на кредитите  до 1 млн. евро, договорени в левове, остана на същото ниво – 3,9%.

Въпреки ликвидността на банките и слабото търсене на заеми кредитните институции повишиха макар и минимално цената на заемния ресурс.

В края на декември статистиката отчете увеличение от 0,18 пр. п.  при заемите  до 1 млн. евро, договорени в евро, като лихвеното ниво се вдигна до 3,62%. Година по-рано средната лихва беше  4,21%.

                                           Кредити за нефинансови предприятия

Източник: БНБ

Средният лихвен процент по кредитите над 1 млн. евро, договорени в левове, за един месец се увеличи с 0,24 пр.п.  и в края на декември достига 3,59%. На годишна база намалението е с 0,02 пр. п, пресметнаха в централната банка.

През декември средният лихвен процент на кредитите над 1 млн. евро, договорени в евро, се вдигна на месечна база с 0,36 пр. п. до 3,35%. За една година намалението е с 0,81 пр. п.

               КРЕДИТИ НА СЕКТОР НЕФИНАНСОВИ ПРЕДПРИЯТИЯ (НОВ БИЗНЕС)

 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
А. Манолев: За 10 години БВП на България се е увеличил с 30 млрд. лв.