IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лимитът на безлихвените кредити се вдига на 6,9 хил. лева

Министерският съвет удължи срока за кандидатстване за заем до 30 юни или до изчерпване на гаранционните лимити на банките партньори по Програмата на ББР

21:11 | 09.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News</em></p>

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

Увеличава се максималният размер на заемите на едно лице от 4 500 лева на 6 900 лева по Програмата за гарантиране на безлихвени кредити в защита на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от COVID-19, изпълнявана от „Българска банка за развитие”.

Решението взеха министрите на днешното си заседание, след като Европейската комисия одобри финансовия инструмент. Промяната се налага заради продължаващата пандемична ситуация в страната, съобщи правителственият пресцентър.

Срокът за кандидатстване за кредит се удължава до 30 юни или до изчерпване на гаранционните лимити на банките партньори по Програмата.

Правителството възлага на ББР да гарантира безусловно всички кредити, които търговските банки отпускат при спазване на условията на Програмата.

Целта на Програмата е да подпомогне лицата в неплатен отпуск или самоосигуряващите се лица, които са лишени от възможността да полагат труд и да получават доходи поради пандемията от COVID-19.

Програмата предоставя възможност от нея да се възползват повече хора, включително лица, които веднъж са били в неплатен отпуск, а след това са оставали без трудов договор и са отивали на трудовата борса. Предоставят се и повече възможности за включване на сезонните работници и на младежите, които са започнали трудовата си дейност през тази година.

С решението на Министерския съвет се въвеждат редица облекчения за самоосигуряващите се лица, правят се и редица промени в Рамковия механизъм за отпускане и управление на кредитите, с цел облекчаване на процедурите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още