IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Димитров: Финансовата стабилност трябва да е приоритет за правителството

Инвеститорите не биха дошли в страна, в която няма финансова стабилност, смята депутатът от Реформаторския блок

12:07 | 16.11.14 г.
М. Димитров: Финансовата стабилност трябва да е приоритет за правителството

Ключовите приоритети за 2015 година трябва да бъдат връщането на страната към икономически растеж и запазването на финансовата дисциплина. Това заяви депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров пред БНР.

Поддържането на финансовата стабилност е много важно по много аспекти, посочи икономистът. Според него Брюксел може да наложи строги мерки срещу страната , ако започне процедура по свръхдефицит срещу България. От друга страна нито един инвеститор не би дошъл в страна, в която няма финансова стабилност, допълни още Димитров.

По тази причина и финансовото министерство трябва сериозно да работи за намаляване на дефицита през 2015 година. Димитров припомни, че по време на заседанието на временната парламентарна бюджетна комисия в края на миналата седмица финансовият министър е поел ангажимент бюджетният дефицит да бъде до 3 на сто.

Страната трябва да бъде върната отново към икономически растеж и тогава ще има средства за коледни добавки за пенсионерите и социално слабите, допълни още Мартин Димитров.

Депутатът припомни още, че в средата на годината от Реформаторския блок са препоръчвали намаляване на разходите, което обаче не е било взето предвид нито от кабинета „Орешарски”, нито от служебното правителство.

На тази база депутатът приветства решението на сегашния финансов министър Владислав Горанов да съкрати разходната част със 170 млн. лева в предложението за актуализацията на бюджета за 2014 година.

Димитров посочи още, че през 2014 година има неизпълнение на приходите в рамките на около 1 млрд. лева. Той обясни, че част от причината е занижен контрол върху търговията с горива и събирането на акцизите. Мартин Димитров посочи, че е много съмнително в тази насока е решението на правителството на Пламен Орешарски да бъде отменена Наредба 3, която се отнася до измервателните уреди в производителите и търговците на горива.

Реформаторският блок е категорично против на зараждащата се коалиция в 43-то Народно събрание за отмяната на плосък данък, обясни още Мартин Димитров. „Нека посочат коя държава в Европа се е отказала от плоското облагане”, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още