Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

МФ изчисли колко трябва да върне всяка партия на държавния бюджет

ГЕРБ ще възстановят 5,6 млн лв., БСП – 4,3 млн. лв., а ДПС – 1,6 млн. лв.

МФ изчисли колко трябва да върне всяка партия на държавния бюджет

Снимка: Pixabay

Министерството на финансите преизчисли годишната държавна субсидия, отпусната на политическите партии и коалиции за периода от 26 май 2016 г. до влизането в сила на промените в Закона за политическите партии от днес, съобщиха от правителствената информационна служба.

От таблицата, публикувана на сайта на финансовото ведомство става ясно, че ГЕРБ трябва да върнат 5,6 млн. лв., БСП – 4,3 млн. лв., а ДПС – 1,6 млн. лв. „Воля“ ще трябва да възстанови 656 хил. лв., „Национален фронт за спасение на България“ пък ще връща 541 хил. лв., а „Атака“ - 539 хил. лв. ВМРО ще трябва да върнат към държавния бюджет 508 хил. лв.

Министърът на финансите вече е изпратил писма до политическите партии, получили държавни субсидии, в които са посочени конкретните суми, подлежащи на връщане - разликата между предоставената държавна субсидия и преизчисления размер. В писмата е описан и механизмът за възстановяването на сумите, съобразно изискванията на Закона за изменение на Закона за политическите партии, съобщават още от Министерски съвет. 

Още по темата

В случай, че партия, включително от състава на коалиция, която получава държавна субсидия, не върне доброволно разликата до предоставянето на втората част от субсидията за 2019 г., разликата ще бъде възстановена в бюджета, като на партията ще бъде предоставена 70% от сумата, която трябва да й бъде отпусната като втора част на субсидията за 2019 г., съответно 50% от сумата, която трябва да й бъде предоставена от всяка следваща част на субсидията в рамките до една година от влизането в сила на закона.

При недостиг на средства или липса на следващи части от субсидията, разликата, която не е върната от съответната партия или коалиция, следва да бъде възстановена доброволно по централния бюджет в срок до 31 декември 2020 г.

Политическа партия, включително от състава на коалиция, която не получава държавна субсидия, следва да върне разликата между предоставената държавна субсидия и преизчисления размер до 31 декември 2020 година.

След изтичането на посочения законов срок – 31 декември 2020 г., средствата, които не са върнати в централния бюджет доброволно, подлежат на събиране по общия ред.

 

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
4
 
2
ABBA до: s3
преди 1 година
Вие правите герешки с милиони и "връщате" с години.
Ние простосмъртните не се наслаждаваме на такова безочие!
5
 
3
 
1
s3
преди 1 година
Няма профилна снимка
След като партиите са сгрешили в сметките си и са взели повече отколкото е трябвало от бюджета, значи е редно да се възстановят парите. Така както ако някой от нас вземе повече пари от бюджета, то после е редно да ги върне. Много хора вземат пари от бюджета, затова и се случва да се объркат и да вземат повече. Грешки стават.Но нека да се даде повече време на партиите да върнат парите, такак както ако няпример някой обърка с ДДС сметките си и вземе повече ДДС, то той си има няколко години да го възстанови.

Още от Бюджет и финанси
Allianz: От 2008 г. българите увеличиха тройно активите си