IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ настоява институциите да използват по-активно ПОС терминали

Горанов чака отчети доколко са изпълнени препоръките за въвеждане на картови плащания

12:56 | 28.10.15 г.
МФ настоява институциите да използват по-активно ПОС терминали

Общини, министерства и други държавни институции не използват в достатъчна степен възможността граждани и фирми да плащат за административни услуги чрез ПОС терминали. Тези плащания са алтернатива на банковите преводи, при които се дължат такси за превода.

Затова до 2 декември първостепенните разпоредители с бюджет трябва да анализират прилагането на плащанията чрез ПОС терминали и да пратят отчетите на Министерството на финансите. Решението за тази мярка е взето на днешното заседание на Министерския съвет, съобщи пресцентърът на кабинета.

Там се отчита, че гражданите търсят все повече този безплатен за тях начин на плащане при алтернатива банков превод за уреждане на  задълженията. Очевидна е необходимостта от оценка и анализ за неусвоения капацитет и възможностите за използването на инсталираните ПОС терминали, се казва в решението.

Според решението общини, министерства и други администрации трябва да информират по-добре физическите и юридическите лица за осигурената от тяхна страна възможност за извършване на картови плащания и да насърчат тяхното използване. Трябва да бъдат поставени подходящи съобщения, например информационни табла, за да знаят гражданите и фирмите, че има възможност за такова плащане.

Към момента Министерството на финансите е осигурило правната рамка и конкретни указания за плащанията с карта. Инициативата обаче е на съответните бюджетни организации.

С указанията на МФ за изготвянето и представянето на тримесечните отчети за касовото изпълнение на бюджета текущо се напомнят изискванията за безкасово плащане на бюджетните организации, се казва още в решението.

Там се уточнява, че определянето на броя на ПОС терминалите за всяка организация следва да е взето след анализ „разходи-ползи“ и да се осигури оптимално обслужване на лицата при минимални разходи за сметка на бюджета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още