Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

МФ отхвърли поръчките за аукциона за 200 млн. лева

Причината е повишената годишна доходност в размер на 0,56%

МФ отхвърли поръчките за аукциона за 200 млн. лева

Снимка: Архив на Ройтерс

Правителството не успя да продаде петгодишни лихвоносни съкровищни облигации  за 200 млн. лева, като предложи лихвен процент от 0,01% годишно, но успя да постигне доходност от 0,56%.

Датата на плащане за одобреното количество бе 29 април 2020 г, а падежът на емисията бе планиран за 15.01.2025 г.

Още по темата

В съобщението на БНБ се уточнява, че до участие в аукциона са били допуснати поръчки със съвкупна номинална стойност 263,3 млн. лв., без да са подавани несъстезателни поръчки от първичните дилъри. Постигнатият коефициент на покритие е бил 1,32. Средната цена на допуснатите до участие в аукциона поръчки е била 97,45 лв. на 100 лв. номинал, на която съответства среднопретеглена годишна доходност в размер на 0,56%. Ето защо според взетото от Министерството на финансите решение всички постъпили поръчки са били отхвърлени.
 

Това е изключително висока доходност за 5-годишни книжа. Нека припомним, че през януари от същата емисия бяха продадени ДЦК при отрицателна доходност -0,11%. През февруари пък книжа за нови 200 млн. лв. от същата емисия се изтъргуваха при -0,14%. В началото на април доходността обаче се повиши до +0,13%.
 

В аукциона са участвали 9 първични дилъри на ДЦК.

 
Министерството на финансите ще предлага за продажба допълнителни количества от емисията на аукционен принцип.

Това е третата емисия от началото на извънредното положение, като тенденцията показва, че интересът към българските ДЦК намалява все повече, а доходността расте. Преди това, пак през април, държавата преотвори емисия 10,5-годишни държавни ценни книжа (ДЦК), деноминирана в лева, пусната в обръщение на 21 юни 2019 г., с падеж 21 декември 2029 г. На проведения аукцион на вътрешния пазар е пласиран успешно дълг на стойност 200 млн. лв. при съвкупна номинална стойност при среднопретеглена доходност в размер на 0,55%,

От началото на годната това бе седма емисия, като при предишните емисии доходността постепенно расте.

Припомняме, че по предложение на финансовия министър Владислав Горанов парламентът гласува актуализация на бюджета за тази година, според която е увеличен лимитът за поемане нов държавен дълг със 7,8 млрд. лв. Така от 2,2 млрд. лв. сега той ще може да достигне до 10 млрд. лв. през 2020 г.

По статията работи: Радостина Ивчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
2
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
"Правителството не успя да продаде петгодишни лихвоносни съкровищни облигации за 200 млн. лева" !!!!!
Кой е луд да купува тези ***?!!

Още от Бюджет и финанси
БНБ определи антицикличния буфер на ниво до 0,5% от 1 октомври