Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Младите българи предпочитат да теглят кредити от небанкови институции

Хората до 23-годишна възраст изпитват краткосрочни затруднения, но за малки суми - до 3000 лева

Младите българи предпочитат да теглят кредити от небанкови институции

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Под 25% е делът на най-младите потребители у нас, които при необходимост от външен кредит, се обръщат към банка. Останалите над 75% от младите хора ползват небанкови кредитиращи институции. Данните са от проучване на „Фронтекс Интернешънъл“, компания в областта на изкупуване и управление на задължения, направено сред клиентите между 18 и 23 години.

Според проучването най-често хората до 23-годишна възраст изпитват затруднения за заеми между 1000 и 3000 лева. Онази част от тях, която предпочита банковия заем, обичайно тегли по-значителни суми – около 5000 лева.

„Финансовите навици на този тип потребители са изключително специфични. Това са хора, навършили пълнолетие наскоро, което често прави финансовия им опит недостатъчен, за да се предпазят навреме от изпадане в просрочие. Те са млади, динамични, спонтанни и търсят бързи и гъвкави решения за възникналите им нужди. В съзнанието им стои убеждението, че процедурата в банковите институции е по-бавна и сложна. Затова избират източник на финансиране, който ще реши казуса им още днес, но без да мислят за дългосрочните последствия”, коментира Лилия Димитрова, изпълнителен директор на „Фронтекс“.

Още по темата

Като най-честа причина за теглене на кредит половината от младежите посочват „съдействие за трети лица”. Останалите заеми най-често са за почивки, техника, често срещани са и разходите около абитуриентския бал. Съществува и дял, прибегнал до външно финансиране за образование, посочват от „Фронтекс“.

„Добрата новината е, че макар необмислени, заемите на потребителите между 18 и 23 години са за сравнително малки суми, те имат желание да се справят със затруднението и заедно намираме решения за ефективно погасяване. Поръчителството е честа причина при тях, тъй като на тази възраст хората са водени от желанието да помогнат на приятелите си в реализирането на дори мимолетно желание, без да преценят потенциалните рискове. Бих посъветвала младежите да не забравят, че разходите за образование в този етап от живота могат да бъдат много съществени и значително по-важни за бъдещото им развитие, отколкото финансирането на лятна отпуска или бал“, казва още Лилия Димитрова.

По думите ѝ абитуриентският бал на кредит се е превърнал в традиционна практика у нас през последните няколко години. Родители, а и навършили пълнолетие зрелостници, прибягват до външно финансиране, за да покрият разноските по празника.

„Наблюденията ни от последните няколко години сочат, че тегленето на кредит за бала не означава на всяка цена невъзможност за справяне с разноските. Често за хората това е допълнителен, понякога немалък разход и даването на парите наведнъж би „разклатило” месечния им бюджет. Затова е важно този заем да бъде добре преценен и планиран. С тази задача се справят по-добре родителите на базата на натрупания си финансов опит”, казва Димтирова. По думите ѝ самите гимназисти също прибягват до кредит за бала, но обичайно тази стъпка не е така добре обмислена.

„Абитуриентите, водени от еуфорията покрай празника, решават да пристъпят към разходи извън „договореното” с родителите. Някои се решават на прекалено скъп аксесоар или да удължат празненствата с приятели. Те теглят определена сума, чието погасяване впоследствие не са обмислили. Част от тях не споделят с родителите си решението и подценяват бързината, с която се налага да покрият вноските си”.

Според данните на компанията от последните години просрочието около бала за повечето потребители не продължава повече от 2 - 3 месеца или дори по-малко, тъй като, изпаднали в невъзможност да изплатят кредита си, зрелостниците се обръщат към родителите за помощ.

От „Фронтекс“ отбелязват, че разговорите с хората, изпаднали в просрочие заради бала, сочат, че потребителите най-често съжаляват за предприетите стъпки.

„Празникът носи определен вид ентусиазъм и стремеж всичко да е идеално, като в същото време желанията на младите са неизчерпаеми. Но именно разговорите ни с нашите клиенти показват, че децата, а не родителите, съжаляват повече, защото споделят, че при повторна възможност за това решение по-скоро биха спестили средства за лятната почивка след тежките кандидатстудентски изпити или биха заделили за разходите, които неминуемо съпътстват първия семестър в университета”, допълва Димитрова.
 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

3
 
4
 
4
преди 2 седмици
Не че "предпочитат", ама като банките и приятелите не им дават, това остава единствената опция.
2
 
12
 
3
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
как искам да дойде деня в който да не се налага да имам взимане даване с банки по никакви въпроси. ... ако дойде обещавам да не изтрезнея цяла седмица, въпреки че не пия :) ... ама за това специално ще почна!
1
 
16
 
2
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Щото банките не се блъскат да дават кредити, ако нямаш доходи или не са доказани. А тия небанковите, като ти лепнат една стабилна лихва и ако закъсаш за пари, се виждаш в чудо.
7
 
17
 
1
преди 2 седмици
Хората до 23-годишна възраст изпитват краткосрочни затруднения, но за малки суми - до 3000 лева
-------------------------------------------------------
ми да напуснат държавата щом изпитват затруднения за кво треа да ви теглят кредити от платените ви статии ? Те и без тва напускат кораба тъй, че ше духхате суппата как кааше чичовото ....

Още от Бюджет и финанси
Правителството одобри допълнителни разходи за над 33 млн. лв.