IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надзорният съвет на НЗОК ще може да харчи от резерва за всякакви дейности

Бюджетът на Здравната каса отива в пленарна зала за окончателно гласуване

14:16 | 29.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Без дебати парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на второ четене бюджета на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК).

От приетите текстове става ясно, че Надзорният съвет на Касата ще може да разпределя резерва на институцията за всякакви дейности, а не само за лекарства и болнична помощ. Това е едно от основните предложения на депутата Даниела Дариткова от ГЕРБ, внесено между първо и второ четене на законопроекта в комисия, което беше подкрепено от депутатите.

Предстои гласуването му и в пленарна зала.

В Бюджета на Касата за догодина се залагат малко над 3,45 млрд. лева приходи и разходи. Плащанията за първична извънболнична помощ се залагат в размер на 200 млн. лева, за специализирана - 211,4 млн. лева, 147 млн. лева са предвидени за дентална помощ, 77,5 млн. лева – за изследвания, почти 799 млн. лева – за лекарства, и почти 1,5 млрд. лева – за болниците.

И през следващата година Здравната каса няма да финансира нови болници и нови дейности в съществуващи болници.

Предвижда се Здравната каса да утвърждава за всяка районна здравна каса брой на медико-диагностичните и медицински дейности, които районните каси ще купуват от изпълнителите им – една от основните промени в Закона за здравното осигуряване, част от реформата на здравния министър в оставка Петър Москов.

Депутатите приеха още минималната застрахователна сума, за която болниците задължително застраховат медицинския персонал, да се определя с наредба на министъра на здравеопазването.

Искането на АБВ в бюджета на НЗОК да се заложат 150 млн. лева повече приходи от здравноосигурителни вноски не беше прието. Лимитите за болниците също остават.

Искането на партията държавата да спре да плаща здравните осигуровки на държавните служители, служителите в съдебната система и в системата за сигурността и разузнаването също не срещна подкрепа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още