Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

НАП очаква данъци върху 96 млн. лева приходи от онлайн търговия

Данните за сделки в интернет са взети от куриерските компании

НАП очаква данъци върху 96 млн. лева приходи от онлайн търговия

Снимка: Архив Ройтерс

Националната агенция за приходите (НАП) ще търси дължимите данъци върху близо 96 млн. лева доходи, реализирани от общо 7000 физически лица, извършвали онлайн търговия, съобщават от агенцията. Данните за осъществените от тях сделки в интернет и придобитите суми от наложени платежи са предоставени от куриерските фирми.

Към момента приходната агенция се е фокусирала върху интернет търговците с най-големи доходи, като постепенно обхватът ще бъде разширяван. Вече са инициирани 3500 телефонни обаждания, сред които 1300 към лица с особено високи печалби от сделки в интернет пространството.

Още по темата

При анализа на лицата данъчните се натъкнали на любопитни практики с цел прикриване на дейността и доходите от нея. Например – едни лица фигурират като получатели на наложения платеж, а търговският профил, от който е осъществена сделката е на безработни, които твърдят, че носят пратките до определен адрес срещу заплащане от 5 лева на курс.

Не са малко и случаите на лица, починали преди 2 и повече години, които имат търговски профили и реализират значителни продажби.

През септември НАП включи в кампанията още 2000 лица, които са подали годишни данъчни декларации по чл.50 от Закона за данък върху доходите на физически лица, но не са декларирали в тях доходи от наложен платеж.

С данък не се облага само продажбата в интернет на лични и употребявани вещи, уточняват от приходната агенция. Ако продавате старите си ски обувки например или използвано детско столче, не се дължи налог. Ако обаче става дума за регулярни продажби на стоки, които очевидно не са закупени за лична употреба,  а с цел търговия и печалба, се дължи и начислява данък, който лицата трябва да декларират в годишната си данъчна декларация за съответната година.

Продажбите в интернет, които са с цел печалба, се облагат с данък от 10% или 15% в зависимост от това каква дейност извършват търговците.

НАП стартира и информационна кампания, насочена  както към търговците онлайн, така и към потребителите. Целта на инициативата е да разясни в кои случаи продажбите на стоки в интернет подлежат на облагане, да насърчи доброволното деклариране на приходи и  пазаруването от надеждни търговци.

Чрез страниците на приходната агенция във Facebook - "Влез в час с данъците" и "Вземи си касовата бележка" ще бъдат разяснявани правата и задълженията на търгуващите в интернет и техните клиенти, както и възможностите им да подадат сигнал, ако попаднат на некоректен търговец.

По статията работи: Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
1
 
5
Shadow1 до: abdul
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Но те това го правят и в момента. От 2016г започнаха, нали и в статията го пише. Не става по друг начин, например от олх да изискваш информация което е първото нещо идващо на ум на всеки понеже е твърде лесно да се заобиколи такъв подход.
1
 
4
 
4
abdul до: Shadow1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Веднага ти казвам. Справка от еконт - ше ти излязат и всички физ. лица, търгуващи по занятие. Те до някъде съвпадат с тези от олх и базар, но има и други.
0
 
3
 
3
mrynmryn до: Shadow1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
То според мен и с просто око си личи, кой разпродава непотребни вещи и кой си е баш търговец. Не е трудно да се сетиш, че никой няма 10 еднакви ножа, в оригиналните опаковки.
0
 
3
 
2
Shadow1 до: mrynmryn
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Те това правят в момента. Статията обхваща основно този народ за който говориш ти. Такъв е начина за подхващане просто. Ако имаш идея за друг начин за подхващане на търговци в OLX кажи я.
3
 
2
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
НАП е редоно да подхване сайтове като ОЛХ и базар бг, където не всички са обикновени потребители и доста народ препродава *** от алиекспрес.

Още от Бюджет и финанси
НАП започва проверки за ДДС злоупотреби