Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

НСИ отчете спад на превозените товари

Предварителните данни на статистиката за периода юли-септември показват тримесечно намаление с 13,5%

НСИ отчете спад на превозените товари

Снимка: Pixabay

Спад както при превозените товари, така и при извършената работа от товарния транспорт, отчита Националният статистически институт (НСИ) през третото тримесечие на 2019 г. на годишна база.

При превозените пътници и извършената работа от пътническия транспорт (сухопътен, воден и градски електротранспорт) обаче има увеличение, съответно с 6,6 и 7,3%, показват предварителните данни на статистиката.

Товарен сухопътен транспорт

За една година превозените товари от сухопътния транспорт падат до 23,286 млн. тона, или с 8,530 млн тона по-малко спрямо третото тримесечие на 2018 г., което се дължи на вътрешните превози при железопътния и автомобилния транспорт.

Извършената работа също намалява и достига 5388,1 млн. ткм, в резултат на по-малкото средно превозно разстояние при международните превози.

Превозени товари и извършена работа от сухопътния транспорт по тримесечия

Товарен воден транспорт

Превозените товари от речния и морския транспорт в периода от юли до септември се увеличават със 151,1 хил. т спрямо съответното тримесечие на миналата година в резултат на по-голямото количество превозени товари при международните превози. Извършената работа също се увеличава и достига 321,2 млн. ткм поради по-големите разстояния, на които са били превозени товарите от морския транспорт.

Превозени товари и извършена работа от водния транспорт по тримесечия

Пътнически сухопътен транспорт

В НСИ изчисляват, че броят на превозените пътници от сухопътния транспорт през третото тримесечие е 111 880,7 хил., или с 5,4% повече спрямо същия период на предходната година, което се дължи на по-големия брой превозени пътници от автобусния и железопътния транспорт.

Същевременно и извършената работа се увеличава със 7,5% и достига 3371,9 млн. пътниккилометра.

Превозени пътници и извършена работа от сухопътния транспорт по тримесечия

Пътнически воден транспорт

Според предрителните данни на статистиката при водния пътнически транспорт от юли до септември се наблюдава намаление на превозените пътници с 13,5%. Извършената работа се увеличава с 1 954,7 хил. пкм спрямо третото тримесечие на миналата година поради по-голямото разстояние, на което са превозени пътниците от морския транспорт.

Превозени пътници и извършена работа от водния транспорт по тримесечия

Градски електротранспорт

През третото тримесечие на тази година предприятията от градския електротранспорт (трамваен, тролейбусен и метро) общо са превозили 63,987 милиона пътници, или с 5,081 милиона повече в сравнение с година по-рано. Най-голямо увеличение е регистрирано при трамвайните превози – 20,3%. Извършената работа, измерена в пътниккилометри, също се увеличава (с 4,6%). Намаление от 0,5% е регистрирано единствено при превозите от метрополитена.

Превозени пътници и извършена работа от градския електротранспорт по тримесечия

Тримесечни изменения

По предварителни сезонно изгладени данни през третото тримесечие на тази година в сравнение с периода май-юни се наблюдава намаление на превозените товари от товарния транспорт с 13,5%, констатират в НСИ. При извършената работа също е регистриран спад от 19%.

Превозени товари и извършена работа от товарния транспорт
(Сезонно изгладени данни)


Превозените пътници и извършената работа от пътническия транспорт (сухопътен, воден и градски електротранспорт) се увеличават спрямо второто тримесечие на тади година, съответно с 2,9 и 0,6%.

Превозени пътници и извършена работа от пътническия транспорт
(Сезонно изгладени данни)

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Провокации и на Третото Велико Народно Въстание