Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Парламентът прие годишния отчет за дейността на НЗОК за 2017 г.

2017-та година е времето на абсолютната законодателна вакханалия в областта на здравеопазването, каза Нигяр Джафер

Парламентът прие годишния отчет за дейността на НЗОК за 2017 г.

Снимка: Pixabay

Народното събрание прие годишния отчет за дейността на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2017 г., внесен в парламента в средата на миналата година. Обсъждането му мина с призиви за по-голяма ефективност и мерки срещу източването на здравния фонд, предава БНР.

За 2017 година са били реализирани близо 2,260 милиона приема в болниците в цялата страна, като водещи са били сърдечносъдовите заболявания, показва отчетът.

В него като траен показател се очертава нарастването на разходите за лекарствени продукти заради навлизането на нови скъпи молекули, както и на ежегодното нарастване на броя на здравноосигурените лица, които са се обърнали към системата.

В областта дентална медицина докладът показва нисък дял на пациентите, които са ходили на зъболекар, като в област Силистра едва 18% от гражданите са посетили зъболекарски кабинет за цялата 2017 година.

Зам.-здравният министър Жени Начева съобщи, че има договор с европейски държави за изплащане на задълженията и увери, че няма отказ за лечение на нито един пациент в чужбина.

"Считаме, че с подготовката на новия Национален рамков договор за 2020 година, с изграждането на Националната здравна информационна система ще гарантираме ефективност и по-добър контрол в работата на касата", добави тя.

От отчета става ясно, че през 2017 година 18 на брой или 64,3% от Районните здравноосигурителни каси (РЗОК) са договорили повече клинични пътеки. 10 от тях, или 35,7%, са договорили по-малък брой. Сключените договори по клинични пътеки към 31 декември 2017 г. са 18 920 броя или с 453 повече спрямо сключените договори към същия период на 2016 г., допълва Агенция „Фокус“ .

"2017-та година е времето на абсолютната законодателна вакханалия в областта на здравеопазването", каза заместник-председателят на Народното събрание и депутат от ДПС д-р Нигяр Джафер по време на дебатите. По думите ѝ в този отчет е описано, че често променящата се нормативна среда е пречка.

"Този доклад за дейността на НЗОК трябва да върви с един друг по-важен доклад, по-важен отчет – за бюджета на НЗОК, където са същинските проблеми", отбеляза Джафер и попита председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова кога Комисията по бюджет и финанси ще благоволи да разгледа докладите за 2016 и 2017 г.

Тя припомни, че именно през 2017 г. се сменят трима управители на НЗОК. По думите ѝ този отчет препотвърждава това, че не се представя финансовото състояние на здравната система.

„Това е годината, в която се оформя проблемът с огромния размер на неразплатените разходи към лечебни заведения в чужбина“, обърна внимание д-р Джафер. Според нея ако принципите на обективност са водещи, Комисията по бюджет и финанси е трябвало да разгледа този бюджет и да не го приеме.

„Може би затова не внасяте този отчет и не го разглеждате“, допълни народният представител от ДПС. Тя попита също какво надзирава всъщност Надзорния съвет на касата, както и какво става със здравноосигурителния модел и кога той ще бъде обсъден и приет.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
277 млн. лв. са предвидени за увеличаване на пенсиите от 1 юли