Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Печалбата на банките през януари падна с над 34% на годишна база

Разходите за обезценка на финансовите активи са 24 млн. лева – с 8 млн. лева по-малко спрямо тези към 31 януари 2018 г., отчете БНБ

Печалбата на банките през януари падна с над  34% на годишна база

Снимка: Архив Ройтерс

Печалбата на банковата система през януари спада с 34% на годишна база - от 117 млн. лева на 77 млн. лева,  показват изчисленията на Investor.bg въз основа на новите данни, публикувани от Българската народна банка (БНБ).

Още по темата

От централната банка изчисляват, че през януари активите на банковата система нарастват с 1,3% (1,4 млрд. лева) до 107 млрд. лева. Увеличават се основно инвестициите в дъщерни, съвместни и асоциирани предприятия (увеличението e при Банка ДСК във връзка с придобиването на „Сосиете Женерал Експресбанк“), кредитите и авансите и материалните активи.

Към 31 януари сумата на дълговите и на капиталовите инструменти заема 12,3% от общите активи на банковата система. На месечна база размерът на позицията пари и парични салда при централни банки и други депозити на виждане не се променя съществено и в края на януари делът ѝ в общите активи възлиза на 19%.

Извършените през миналия месец разходи за обезценка на финансови активи, които не се отчитат по справедлива стойност в печалбата или загубата, са 24 млн. лева, или с 8 млн. лева по-малко спрямо тези към 31 януари 2018 г.

В структурата на балансовата позиция намаляват паричните наличности и паричните салда в централни банки,
докато другите депозити на виждане нарастват, показва още банковата статистика.

Брутният кредитен портфейл на банковата система (без кредитите и авансите за секторите „Централни банки“ и „Кредитни институции“) се увеличава през месеца с 384 млн. лева (0,6%).

Нарастват всички сегменти на портфейла. Кредитите за фирмите и за домакинства нарастват съответно с 0,7% и 0,3% спрямо края на декември 2018 г., а заемите за сектор „Държавно управление“ и за други финансови предприятия – съответно с 3,9% и 1,5%.

В структурата на брутните кредити и аванси се увеличават също и вземанията от кредитни институции (с 1,6 млрд. лева, 12,7%). Намаляват заемите и авансите за сектор „Централни банки“ (с 1 млрд. лева, 6,8%).

Спрямо края на декември 2018 г. спестяванията в банковата система се увеличават с 826 млн. лева (0,9%). Нарастват тези от домакинства (с 0,3%), от други финансови предприятия (с 9,6%), от сектор „Държавно управление“ (с 4,6%) и от кредитни институции (с 8,3%). Депозитите на бизнеса намаляват (с 0,7%).

Собственият капитал в баланса на банковата система през месеца се увеличава със 134 млн. лева (1%). Принос за това има прирастът на другите резерви и на натрупания друг всеобхватен доход.

Ликвидният буфер и нетните изходящи ликвидни потоци в края на януари са съответно 27,9 млрд. лева и 9,9 млрд. лева. Съотношението на двете величини – отношението на ликвидно покритие, е 281,5%.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
10
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
От цялото изречение на заглавието ми направи впечатление думата "падна". В някоя по - следваща статийка тази дума може да я заменят с "паднаха". Защо не, всичко е възможно, особено в БГ, като знаем кви хора ни управляват, като знаем, че все още няма нито един осъден политик от високите етажи, а крадците бандитите и разбойниците са на почит.

Още от Бюджет и финанси
Правителството одобри допълнителни разходи за над 33 млн. лв.