Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Петър Ганев: Такава акцизна тежест на бездимни цигари в Европа няма

Икономистът коментира във Facebook намерението на парламента да вдигне акциза на хийтовете по средата на годината като удар по иновациите и стимул за контрабанд

Петър Ганев: Такава акцизна тежест на бездимни цигари в Европа няма

Снимка: Ройтерс

Акцизната тежест върху кутия цигари и кутия нагреваеми изделия (хийтс) е 3,8 към 1 в Румъния, 2,9 към 1 в Гърция, 8,2 към 1 в Сърбия. В България сега е 3,8 към 1, а предложението е то да стане 1 към 1 – такова чудо в Европа няма!

Още по темата

Така Петър Ганев, старши икономист в Института за пазарна икономика, коментира в профила си в социалната мрежа Facebook намерението на депутатите да вдигнат акциза на бездимните цигари по средата на годината, обявено от председателя на бюджетната комисия към парламента Менда Стоянова по БТВ.

Той припомня, че преди година е участвал в обсъждането на акцизната рамка за хийтовете в бюджетната комисия към Народното събрание и сега може да посочи слабостите в “безумното предложение на финансите”.

“Текущата акцизна рамка е добра и отговаря на практиките в Европа", категоричен е икономистът. "ИПИ участваше в нейното приемане точно преди една година. Тогава представихме детайлно становище пред бюджетната комисия в парламента (линк по-долу), което в огромната си част беше прието от депутатите. Днес предложението, без аргументи, е акцизната рамка да се обърне надолу с главата”.

Облагането на късове е глупаво

Ганев смята, че данъчната основа трябва да е върху количество тютюн, тъй като бездимните изделия са много различни по своя характер (някои са на късове, други са на капсули/тубички).

Той посочва, че тепърва на българския пазар ще навлизат различни продукти освен познатия вече iQOS.

“Това обуславя да се облага количеството тютюн в изделието, а не късовете. Такава е практиката в Европа (в т.ч. съседните Румъния, Гърция и Сърбия), така предложихме да е у нас и това беше прието преди година”, аргументира се Ганев.

Изравнената ставка я няма никъде

“Акцизната ставка трябва е чувствително по-ниска спрямо цигарите – бездимните изделия съдържат тютюн (за разлика от електронните цигари), но липсата на горене обуславя по-ниския здравен риск и съответно по-ниската акцизна ставка. В цяла Европа е нормално разликата между акцизната тежест върху цигара и бездимно изделие да е 3-4 пъти”, дава пример Петър Ганев.

Удар по иновациите и силен стимул за контрабанда

Икономистът е на мнение, че новото предложение на практика цели пълно ограничаване на навлизането на новите изделия на българския пазар.

“С новия акциз преминаването към бездимни изделия ще означава сериозно покачване на разходите за пушачите спрямо алтернативата – класическите цигари, което в местните условия би било непреодолима пречка. Разбира се тези, които вече имат устройството, ще си търсят евтини хийтс от Сърбия (тъй като разликата в цената би била двойна) и потенциално от Украйна (разликата в цената ще е 4-5 пъти)”, убеден е Петър Ганев.

По думите му приходите от акцизи върху тютюневите изделия през първите пет месеца на тази година са рекордни и достигат 923 млн. лв. (спрямо 848 млн. лв. за първите пет месеца на 2017 г.).

 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
1
 
7
преди 2 години
Бездимните цигари са в пъти по малко вредни и за активните и за пасивните пушачи. Тотално безумие е акциза им да е еднакъв с отровните стари папироси.
Нали акциза на цигарите е именно като наказание за тяхната вредност!?
Но бирника това не го интересува!
1
 
2
 
6
data до: KPetkov
преди 2 години
Не , спрямо 2-та и кусур млрд. който тютюневата индустрия на тая държава внася в бюджета
1
 
5
 
5
KPetkov до: data
преди 2 години
Няма профилна снимка
Ценово предимство спрямо цигарките на Булгартабак, ли? Я подскажи как се казваха техните бездимни цигари, че не се сещам. Това тук е съвсем друг продукт, ефектът за пушача може и да е същия, но начинът по който го постига е различен. Не пали клечки и не усмърдява света. Мен лично ме дразнят като запалят в театъра, но това се лекува по друг начин.
2
 
1
 
4
data до: KPetkov
преди 2 години
не напротив , при положение че им осигуряваме ценово предимство ги стимулираме
3
 
3
 
3
KPetkov до: data
преди 2 години
Няма профилна снимка
Стимулираме свободната търговия, не продажбите на Филип Морис :)

Още от Бюджет и финанси
Провокации и на Третото Велико Народно Въстание