IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Менда Стоянова: Бюджетът загуби 15 млн. лева заради бездимните цигари

С вдигането на акциза те ще поскъпнат най-много с 2,50 лв. до 8, а не 10 лв.

09:21 | 03.07.18 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Българският бюджет е загубил от началото на годината около 15 млн. лева заради неправилното облагане на бездимните цигари. Това каза във включвания по BTV и БНТ от Пловдив Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия към Народното събрание.

„Ако от една кутия нормален тютюн, струваща 5,50 лв., 3,50 лв. влизат в бюджета, от една кутия от новите цигари при цена 5,50 лв. влизат 93 стотинки. Това, умножено по количествата, прави загуба 15 млн. лева с тенденция до края на годината да станат 30 млн. лв.”, заяви председателят на председателят на бюджетната комисия към Народното събрание.

"Тяхното разпространение е за сметка на бюджета", добави още Стоянова.

Тя обясни планираното вдигане на акциза по средата на годината с това, че депутатите ненавреме са оценили голямото търсене на новия тип цигари. 

„Ръстът е много голям, което не го оценихме миналата година, когато правехме промените в акцизите. За периода януари-май 2018 г. имаме ръст над 50% спрямо този период миналата година. Относителният дял на употребата на тези цигари от общия от 1% в края на миналата година вече е 1,4%", заяви Стоянова.

Според нея България е  единствената страна в ЕС, която приравнява акцизите на обикновените цигари с бездимните, защото нагреваемите все още не са много разпространени в западните държави. "Въпросът беше поставен на европейско ниво, но тази тема се отложи за 2019 г., да има обща директива и общ подход за облагането им", обясни Стоянова.

Според депутата и Министерството на здравеопазването трябва да се включи в дебата, защото бездимните цигари в момента не са забранени за ползване на закрити обществени места.

В края на интервюто си Стоянова посочи, че страната ни е подала заявката си за едновременно влизане в „чакалнята” на еврозоната и в банковия съюз, като на 12 юли трябва да има решение в Брюксел.

„Ако получим тези гаранции, мисля, че можем да се похвалим с успех, ако не - трябва да има мотиви защо", коментира още председателят на бюджетната комисия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 6 rate down comment 0
maro_gr
преди 5 години
Това правителство е пълно с профаниКак може да се вдига акциза на основание,че бил нисък.Господа акциза за тютюневите изделия трябва да се изчислява на килограм,НА КИЛОГРАМнищо,че цигарите се продават на къс,цената на къс е само в магазините,всичко останало до магазина в този бизнес се пресмята в КИЛОГРАМИи така въднъж крайният потребител е прецакан от търговците на отрова и смърт като му продават къс от новите цигари с близка до нормалните цена,а грамажа на тютюна е с огромна разлика,асега и някаква третокласна *** иска да вдига и акциза на основание,че бил нисък спрямо стария.Алоу гуспожо що не си пасете патките на село и да оставите размислите за някой друг,та вие ако можехте да мислите и бяхте наред в главата никога ама никога нямаше да станете политик в това правителство,никой нормален човек не би станал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 0
dorm
преди 5 години
Ако българите решат да спрат цигарите и да живеят ще фалира ли държавата или трябва да пушат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
асинтоер
преди 5 години
Добре де, ама няма ли кой да и каже какво е ДОТИРАНЕ ? Писна ни от *** вече - ДОТИРАНЕ госпожо Стоянова "мн. дотации, ж. Спец. Безвъзмездни суми, отпускани от държавата на отделни предприятия, учреждения и др. за покриване на част от разходите ми. Това производство е на дотации."Къде видяхте суми отпускани от държавата ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 1
Батя
преди 5 години
Акциза нали е и за да наказваме пушачите че вредят на себе си и на нас!?Така че тия цигари като са по-малко вредни не трябва да са със същия висок акциз, дами и господа бирници!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
да ... имаше някаква врътка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 2
zelka007
преди 5 години
не е ... :) ... на наркоманите им взимат по-лесно парите . дреме му на някой , дали някой друг се самоубива бавно и продължително (е не чак толкова продължително , но все пак ) ... облагането на тютюна го измислил някакъв данъчен в германия около 1800-1850 година , ако не се лъжа - да не ровя в мрежата за фактите . видял зависимоста и го приложил :))) . статистически им трябват около 20-25 години на активните пушачи да се утрепат , та що да не им взимат и пари за това :))) . алабалистики са че възпират наркоманите за да не пушат . пушат бедните , глупавите , младите - или комбинация от трите :))) . целия маркетинг на цигарения бранш е изграден на това . а пък за държавата е лесно да събира акциза , щото в повечето случаи е монопол с който се договаря по-лесно и те така . на държават все пак и трябват средства нали ? да не влизаме в темата колко са харчат и как :))) . тя трябва да ги събира отнякъде . някога в англия е имало данък в/у стъклото за прозорци - факт :))) . та прозорците на старите къщи в англия затова са малки и малко :) . не ги мислете данъчните , ще измислят какво и как да облагат за да хранят държавата :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
data
преди 5 години
Деферинцираната ставка в туризма важи само при организирани посещения :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
В БГ няма диференцирани ДДС ставки , освен за хотелското настаняване 9% :))) ... за всичко е 20%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 3
s3
преди 5 години
И аз съм за акциз върху хляба и другите вредни храни, така ще се пълни по-добре бюджета. И да въведат ДДС-то върху хляба и другите храни да е 20%, а не да е преференциално и ниско.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 0
Sakamano
преди 5 години
Мислех, че акцизът на тютюневите изделия е въведен с цел намаляване на употребата им, а той бил за да пълни бюджета. Що не сложите акциз на хляба тогава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още