Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Помощта за оборотен капитал ще започне да се изплаща от следващата седмица

В най-кратки срокове 370 млн. лева ще достигнат до бизнеса само чрез програмите на Министерство на икономиката, коментира икономическият министър

Помощта за оборотен капитал ще започне да се изплаща от следващата седмица

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Снимка: БГНЕС

От следващата седмица Националната агенция по приходите (НАП) започва изплащането на помощта за оборотен капитал за близо 116 млн. лева, след като е получено одобрението на Европейската комисия (ЕК).

Това съобщи министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който придружава премиера Бойко Борисов в Сливница днес, предава БГНЕС.

Програмата предвижда фирмите, засегнати от противоепидемичните мерки, да получат 10% или 20% от оборота за съответните периоди на 2020 г. Бюджетът на мярката е 156 млн. лева, от които 132 млн. лева идват от Европейския фонд за регионално развитие, а останалите са национално съфинансиране.

Още по темата

Със средствата компаниите могат да покриват текущи разходи, вкл. и за заплати, но не и да купуват стоки за директна продажба. Максималният размер на помощта, която може да получи една фирма, е 150 хил. лева.

В най-кратки срокове 370 млн. лева ще достигнат до бизнеса само чрез програмите на Министерство на икономиката, допълни Лъчезар Борисов.

Той посочи още, че по процедурата за подкрепяне на средните предприятия са одобрени вече предложения за близо 233 млн. лева, а за микро и малки предприятия са преразгледани и ще се финансират предложения за над 3.5 млн. лева.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
1
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Прилагана та схема за помощ на засегнати от кризата фирми не е универсална. А именно - тя е насочена към действащи предприятия, а за нови, създадени в началото и по време на Ковид кризата няма предвидена помощ. Къде правителството мисли за младежта, кадрите които излизат от учебните заведения и им предстои труден старт?! Тяхната съдба е обречена единствено на наемния труд и заплати под 1000лв!!! Срам!

Още от Бюджет и финанси
Правителството отпусна още пари за безлихвени кредити до 6900 лв.