Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Поскъпват газ и вода, расте минималната заплата

Oбезщетението за майките, които отглеждат малко дете през втората година, също ще е по-високо

Поскъпват газ и вода, расте минималната заплата

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Традиционно празничният 1 януари е и ден за маркиране на промени – и хубави, и не толкова. Природният газ поскъпва от днес с 2,75%. Това обаче, според обещанието на енергийния регулатор, няма да води до по-високи цени на парното и топлата вода поне до началото на април, предава Dnes.bg.

Цената на водата ще е по-висока от днес в 14 области. Увеличението за Ямбол е най-голямо - с близо 18%. В София поскъпването е с около 8%, във Враца - с 11 на сто. 

Още по темата

Спорно е далим можем да наречем добра новина ръста на минималната заплата. От една страна той е необходим, от друга – по-добре да не се сравняваме с други, например с румънците, с които заедно влязохме в ЕС...

И все пак тя се повишава с 50 лева и вече е 510 лева. Също от днес минималната работна почасова заплата ще бъде 3,07 лв.

Нарасна и обезщетението за безработица от 7,20 лв. на 9 лв. Има обаче праг за него – дневен максимален размер от 74,29 лв. Има и промяна в изискванията за получаване на това обезщетение – да сте внасяли осигурителни вноски във фонд "Безработица" най-малко 12 от последните 18 месеца.

По-висока е и линията на бедност – със 7 лева. Размерът ѝ през новата година ще е 321 лева. Но по-добре да не пресмятаме за какво стигат.

От 1 януари минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст се повишава до 200 лв.

Продължават да нарастват възрастта и стажът за пенсиониране – за жените за заслужен отдих са необходими навършени 61.2 г. и 35.6 г. осигурителен стаж, а за мъжете 64.1 г. и 38.6 г. стаж.

Процентът за всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула също ще е по-висок - от 1,126 на 1,169 на сто.

От началото на 2018 г. размерът на осигуровките за фонд "Пенсии" на общественото осигуряване се увеличава с 1 процентен пункт.

Увеличава се и минималният осигурителен доход на регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители от 300 лв. на 350 лв.

И нещо, което безспорно е добра новина - обезщетението за майките, които отглеждат малко дете през втората година, също ще е по-високо, макар и с 40 лева и вече е 380 лева. 

По статията работиха: Екип на Dnes.bg , редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
За седем месеца инвестициите у нас се увеличиха с 54% на годишна база