IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преките инвестиции в България и през май излязоха на минус

Предварителните оценки на БНБ показват, че нетният поток на вложенията към 31 май е -55,9 млн. евро, като през април беше -54,9 млн. евро

18:30 | 19.07.19 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нетният поток от преките инвестиции в България остава отрицателен в края на май, показват предварителните данни на Българската народна банка (БНБ).

За първите пет месеца на тази година нетните инвестиции са на минус с 55,9 млн. евро, като обемът им е със 147,1 млн. евро по-малък от отчетените вложения за същия период на миналата година (положителен в размер на 91,2 млн. евро).

Само за май 2019 г. потокът е отрицателен и възлиза на 2,8 млн. евро, докато преди година беше на плюс с 80,5 млн. евро, отчитат в централната банка. За сравнение в края на април вложенията излязоха на минус с 54,9 млн. евро.

Дяловият капитал (преведени/изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти в/от капитала и резервите на български дружества, както и постъпления/плащания по сделки с недвижими имоти в страната) е на минус с 539,2 млн. евро за първите пет месеца на тази година. Той е по-нисък с 293,1 млн. евро в сравнение със същия период на 2018 г., когато беше отрицателен в размер на 246,1 млн. евро.

От януари до май нетният поток от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти е на плюс с 2,5 млн. евро, като преди година пак излезе на положителна територия с 10,3 млн. евро.

В края на май най-голям дял в инвестициите в недвижими имоти имат Русия (0,6 млн. евро), Холандия (0,4 млн. евро), Казахстан (0,5 млн. евро), Латвия (0,4 млн. евро) и Германия (0,4 млн. евро).

Според предварителните данни на БНБ статия Реинвестиране на печалба, която показва дела на чуждестранните инвеститори в текущата печалба или загуба на дружеството на база на счетоводни данни за финансовия резултат, от януари до май е на минус със 173,3 млн. евро, при положителна стойност от 81,5 млн. евро преди година.

За първите пет месеца на 2019 г. нетният поток по подстатия Дългови инструменти (промяната в нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и преките чуждестранни инвеститори по финансови, облигационни и търговски кредити) възлиза на 656,6 млн. евро, при 255,8 млн. евро за същия период на миналата година.

Най-големите нетни потоци по преки инвестиции в страната са направени от Холандия (206,3 млн. евро), Германия (92,3 млн. евро) и Унгария (43 млн. евро).

По предварителни данни нетният поток на преките инвестиции в чужбина за пет месеца е положителен и е в размер на 164,4 млн. евро, при положителна стойност от 96 млн. евро за същия период на 2018 г. Само през май тази година той възлиза на 10,2 млн. евро, при 34 млн. евро преди година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 19 rate down comment 5
Solar Power
преди 4 години
Че кой е луд да инвестира тук. Аз също инвестирам, но само навън.Там има закони и за разлика от тук не ги променят по 20 пъти на година а работят 20,че и повече години. Дори в Русия е по добре !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 6
ABBA
преди 4 години
ivailojelyazkov,гордост на Тиквестора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 31 rate down comment 3
melon
преди 4 години
С това управление, да се радваме, че не е и по-голямо числото...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 9
ABBA
преди 4 години
Преките инвестиции в България и през май излязоха на минус Да чакаш 1 път светлото бъдеще - айде грешки на разтежа.Но 2-ри път светлото (евроатлантическо) бъдеще - клиническа картина (дeбилизъм).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 49 rate down comment 4
Императорът
преди 4 години
Че кой ще инвестира в държава, която не може да му опази личните и фирмени данни, а премиерът и си прави бъзик с това ??? Докато не бъде свалена и унищожена хунтата ГРОБ, България все по-надолулу ще затъва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още