Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Преработващата промишленост е получила най-много средства по мярката 60/40

На второ място по изплатени средства е сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“ - 169,7 млн. лв.

Преработващата промишленост е получила най-много средства по мярката 60/40

Снимка: Pixabay

От изплатените средства по мярката 60/40 от началото на въвеждането ѝ през март 2020 г. до 15 юни 2021 година най-много са компенсациите в сектор „Преработваща промишленост“ – 539,4 млн. лева. Това съобщиха от Министерство на финансите във връзка със засиления обществен интерес към разходването на парите по мярката. Над 1,276 млрд. лв. са общо изплатените средства. 

Още по темата

На второ място по изплатени средства е сектор  „Хотелиерство и ресторантьорство“ - 169,7 млн. лв., а на трето - сектор „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“  с изплатени 145,7 млн. лева. За сектор „Строителство“ са отишли 42,55 млн. лв.

От МФ припомнят, че мярката бе въведена с четири постановления на Министерския съвет, с които се определят условията и реда за изплащане на компенсации на работодатели с цел запазване на заетостта на работниците и служителите при извънредното положение във връзка с пандемията от COVID-19. В списъка фигурират данни за изплатената сума по икономическа дейност на работодателя.

В края на миналия месец правителството одобри новия оптимизиран дизайн на мярката 60/40 за запазване на заетостта. Работодателите ще получават средства от държавата за запазване на заетостта на работници и служители до 31 юли 2021 г. 

Фирмите, учредени преди 1 юни 2019 г., ще могат да получат от държавата 60 на сто от осигурителния доход на работниците за април 2021 г. и от осигурителните вноски за сметка на работодателя. За да имат това право, приходите им от продажби през месеца, за който кандидатстват за компенсации, трябва да са намалели с не по-малко от 40% спрямо същия месец на 2019 г. В случай, че спадът е с не по-малко от 30%, подкрепата от държавата ще е 50 на сто от осигурителния доход за април 2021 г. и от осигурителните вноски за сметка на работодателя.

Работодателите, учредени след 1 юни 2019, ще имат право на средства от 60 на сто от осигурителния доход на работниците за април 2021 г. и от осигурителните вноски за сметка на работодателя, ако приходите им от продажби през месеца, за който кандидатстват за подкрепа, са се понижили с не по-малко от 40% спрямо средномесечните приходи за 2020 г. При положение, че намалението е с не по-малко от 30%, държавата ще ги подкрепя с 50 на сто от осигурителния доход за април 2021 г. и от осигурителните вноски за сметка на работодателя.

Компаниите, получили средства за запазване на заетостта на работниците и служителите от групите по постановлението, са длъжни да изплащат трудово възнаграждение в размер не по-малък от размера на осигурителния доход за април 2021 г. и да внасят дължимите осигурителни вноски за съответния месец.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Access Finance предоставя Apple Pay на своите клиенти