Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Пробив: Бюджетната комисия прие 9% ДДС за бирата и виното

Целта на промяната е преодоляване на негативните икономически последици от COVID-кризата, твърдят вносителите

Пробив: Бюджетната комисия прие 9% ДДС за бирата и виното

Снимка: БГНЕС

Парламентарната Комисия бюджет и финанси прие да разшири кръга на стоките и услугите, облагани с по-ниска ДДС ставка от 9%. Така с по-ниския данък ще бъдат облагани виното, бирата, туристическите оператори и екскурзиите със случаен превоз, а в последния момент към тази група бяха добавени фитнесите и спортните съоръжения, сред които басейни, игрища и други, предаде БНТ.  „За“ предложението гласуваха 13 народни представители, „против“ – 1 и „въздържали се“ – 3, уточняват от Агенция „Фокус“. Предложението бе направено в преходните и заключителни разпоредби в Закона за местните данъци и такси, с които се изменя Законът за ДДС. Съвсем очаквано предложението бе направено от лидера на НФСБ Валери Симеонов.

Предстои гласуването на изненадващата поправка в пленарна зала. В момента бирата, виното и всички алкохолни и спиртни напитки се облагат със стандартната ставка от 20%.

Целта на промяната е преодоляване на негативните икономически последици от COVID-кризата, както и подпомагане на туристическия бранш, който бе сред най-засегнатите по време на извънредното положение.

„Пробивът в единната ДДС ставка доказва, че води единствено и само до разширяване на видовете услуги с намалена ставка под натиска и искането на съответните бизнеси, което е съвсем нормално“, каза председателят на Бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова пред журналисти, цитирана от "Фокус". 

Още по темата

"Бизнесът на ресторантьорските услуги и на нощните заведения настояваше и не беше доволен, че миналия път, когато въведохме 9% ДДС, изключихме алкохолните напитки. В случая те предлагат да се включат бирата и виното, тъй като това са основните напитки, които се ползват в нощните заведения и баровете, където храна няма. Предложението е на "Обединени патриоти" и на коалиционен съвет беше подкрепено и от ГЕРБ. Днес беше прието", обясни Стоянова.

Тя добави, че другото предложение за намалена ставка на туроператорите предишния път не е било прието с мотива, че противоречи на европейските директиви. Това не се е променило и предполагам, че ще има съответната реакция от Брюксел, след като го приемем окончателно, но тепърва предстои да видим какво ще стане, каза Стоянова.

Тя уточни още, че поправката в Закона за мерките за извънредното положение касае отново туропеторите. „Когато приемахме закона, приехме текст, в който дадохме възможност на туроператорите, които са взели аванси от своите клиенти за осъществяване на международни пътувания и те не могат да бъдат осъществени, както са планирани, за което е платено, да предложат на своите клиенти заместващ ваучер или ако откажат да им бъде възстановена сумата докрая на извънредното положение. За съжаление тези пътувания продължават да не могат да се осъществяват, затова днес приехме да удължим срока докрая на 2020 г. с надеждата, че 2021 г. може би ще започнат да се осъществяват. Тук трябва да кажем, че мярката засяга физически лица, които са капарирали своите пътувания, но няма да могат да получат заместващо пътуване", допълни още Стоянова.

Ако промените бъдат гласувани окончателно и в пленарна зала те ще могат да влязат в сила от 1 август и да действат до края на 2021 г като временна мярка, заедно с намаленото ДДС за ресторантите, кетъринга, книгите и детските стоки.

От БСП отново разкритикуваха начина, по който новите текстове са вкарват за обсъждане, но въпреки това ги подкрепиха. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
0
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
10% единна ставка! Видяхте, че не е толкова страшно.
0
 
2
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Цигарите.....,забравихте цигарите които се продават в същите нощни и дневни ресторанти и заведения за обществено хранене.....,цигарите да с 9 процента ДДС ако са отваряни от сервитьорките и барманите.....,в противен случай- няма намаление на ДДС.....D:.....

Още от Бюджет и финанси
Калин Христов ще бъде представителят на БНБ в Единния съвет за преструктуриране