Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Работна група ще решава въпроса със задълженията за пътните ремонти

Пътните фирми остават в готовност за протести

Работна група ще решава въпроса със задълженията за пътните ремонти

Министър-председателят Стефан Янев проведе среща с ръководството на Българска браншова камара „Пътища“. Снимка: БГНЕС

Ще бъде създадена работна група, която ще търси механизъм как да се изплатят забавените задължения към фирмите, ангажирани с текущите ремонти и поддръжката на пътищата. Това стана ясно след края на срещата между Българската браншова камара „Пътища“ и премиера Стефан Янев, на която присъстваха служебният регионален министър арх. Виолета Комитова, новият служебен финансов министър Валери Белчев, представители на правосъдното министерството, на Агенцията за обществени поръчки и АДФИ, предаде БГНЕС. 

Още по темата

Припомняме, че работници от пътностроителни фирми организираха серия от протести заради неизплатени заплати. Предходното служебно правителство обяви, че са необходими 1,5 млрд. лева, за да се разплати с работещите по инфраструктурните проекти в страната, като тези средства на са заложени в бюджета на АПИ.

Председателят на браншова камара „Пътища” инж. Стефан Чайков заяви днес, че са потвърдени обещанията, дадени на срещата преди дни при президента Румен Радев.

Той обясни, че работната група ще решава проблемите със зимното поддържане и формата, под която ще се извърши разплащането по извършените дейности по действащите договори. Тема на работната група ще бъде и бъдещето развитие на пътната инфраструктура и средствата за тази цел.

Чайков увери, че засега пътните фирми няма да излизат на протести, но подчерта, че остават в готовност.
Той поясни, че фактурираните, но неразплатени средства към сектора, достигат 222 млн. лв.

Министър Виолета Комитова заяви, че откакто е на поста, не са спирали да мислят по този казус.

"Ние установихме похарчен бюджет на АПИ за текущ ремонт и поддръжка в размер на 382 млн. лв. до края на април, а възложени работи за текущ ремонт и поддръжка за 1,5 млрд. лв.“.

Тя допълни, че служебният кабинет не е получил одобрение от НС за доплащане на извършените дейности.

Около 100 млн. лв. за зимното поддържане са осигурени от актуализацията на бюджета.

Според Комитова ако на държавата годишно са й необходими над 1 млрд. лв. за текущ ремонт и поддръжка на пътищата, това трябва да бъде заложено в бюджета за 2022 г. Такива са данните за последните 4 години, коментира тя.

От думите на новия служебен финансов министър Валери Белчев стана ясно, че няма да има риск за зимното поддържане на пътищата заради актуализацията на бюджета.

Той заяви, че ще продължи да работи с шефа на НАП Румен Спецов въпреки изнесената информация от ГЕРБ, че Спецов е подписал ревизионния акт за своята фирма. 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Спестяванията на фирмите и домакинствата за първи път минаха 100 млрд. лв.