IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 864,7 млн. лв. разполага Фондът за гарантиране на влоговете

Скоро кредиторите на КТБ ще получат ново погасяване на вземанията си, съобщи Матей Матев, председател на управителния съвет на Фонда

18:10 | 16.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Angelov Velko/ Bloomberg News</em></p>

Снимка: Angelov Velko/ Bloomberg News

Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) гарантира средствата на вложителите в 19 банки, които развиват дейност на територията на България, а някои от тях - и в други държави от Европейския съюз. За целите на гарантирането на депозитите събраните във Фонда средства към края на май 2020 г. достигнаха 864,75 млн. лева. Това съобщава Матей Матев, председател на управителния съвет на ФГВБ в най-новия брой на бюлетина на Асоциацията на търговските банки.

„Нарасна сумата, която предстои да бъде разпределена в най-скоро време между всички кредитори с приети вземания към КТБ с трета частична сметка за разпределение“, информира той.

По думите му, заедно със сумата от втората частична сметка за разпределение, получената от Фонда част от тази трета сметка ще даде допълнителни гаранции за финансовата стабилност на ФГВБ.

След спора за БТК

Матев напомня, че на 9 юли в Търговския регистър беше обявена и втората частична сметка за разпределение на приети вземания към КТБ в размер на 430 млн. лева, от която след одобряването й ФГВБ очаква да получи през август средства в размер на около 321 млн. лв. Заедно с вече разпределените на кредиторите по тези две сметки 1 млрд. лв., в масата на несъстоятелността, след продължили дълги години съдебни спорове, на 7 май по сметката на синдика на КТБ влязоха 125 млн. евро.

„Тази сума, с която през 2012 г. КТБ е финансирала придобиването на контролен пакет акции от капитала на БТК, беше събрана единствено благодарение на уникалния за банковата несъстоятелност правен инструментариум от отменителни и осъдителни искове“, посочва Матев.

По този начин синдикът на фалиралата банка успя да върне в масата на несъстоятелността суми, с които кредитната институция е придобивала активи, без те да са заложени в полза на или да принадлежат на самата банка.

Според председателя на управителния съвет на ФГВБ с тази сума съществено са увеличени събраните парични средства в масата на несъстоятелността на КТБ от началото на производството по несъстоятелност.

Погасяване на държавния заем

От Фонда напомнят, че на 27 декември 2019 г. той напълно погаси целевия заем от България от 3 декември 2014 г., ползван за изплащане на гарантираните влогове на вложителите в КТБ, като заплати непогасената до момента главница в размер на 500 млн. лв. заедно с начислените лихви в размер на 10,317 млн. лв.

Това беше третото предсрочно погасяване след извършените през декември 2016 г. и юли 2017 г. в размер на съответно 1,145 млрд. лв. и 30 млн. лв.

От договорения заем в размер до 2 млрд. лв. ФГВБ усвои общо 1,675 млрд. лв., с които се осигури безпроблемното изплащане на гарантираните влогове в КТБ, като за ползваната главница за периода 2015-2019 г. бяха платени лихви, които възлизат на 134,28 млн. лв.

Чрез клоновата мрежа на обслужващите банки  са изплатени над 3,687 млрд. лв., или 99,76% от общата сума на подлежащите на изплащане гарантирани влогове на 112 021 вложители в банката.

История на събиране на вземанията

„В производството по несъстоятелност на КТБ успешно продължи да се изпълнява петгодишната Програма за осребряване на активите на банката, както и събирането на нейните вземания, коментира Матей Матев. - При тяхното реализиране се увеличава сумата на паричните средства в масата на несъстоятелността, съответно - сумата за разпределение на всеки един от кредиторите.“

На 9 май 2019 г. синдикът на КТБ започна изплащането на сумите на кредиторите, включени в първата частична сметка за разпределение приети вземания към банката в размер на 570 млн. лв., от които като най-голям кредитор ФГВБ получи 418,226 млн. лв.

От особената сметка на синдика, предназначена за разпределение на суми съгласно одобрената от управителния съвет на ФГВБ първа частична сметка за разпределение, за периода май 2019 г. – май 2020 г. на кредиторите на банката в несъстоятелност са изплатени 531,766 млн. лв., което представлява 93,29% от одобрената за изплащане сума в размер на 570 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още