Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Средната лихва на новите заеми за бизнеса намалява на годишна база през октомври

Годишният процент на разходите за всички кредити се понижава в сравнение с година по-рано, отчете централната банка

Средната лихва на новите заеми за бизнеса намалява на годишна база през октомври

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Лихвите по кредитите продължават плавно да се понижават през октомври, но докато при домакинствата има изключения, през миналия месец бизнесът е договарял новите кредити с много по-ниски лихви на годишна основа.

От данните на Българската народна банка  (БНБ) се вижда, че за една година средният лихвен процент по заемите до 1 млн. евро, договорени в левове, намалява за една година с 0,16 пр.п. до 3,87%, а по тези, договорени в евро – с 0,31 пр.п. до 2,72%.

Средният лихвен процент по кредитите над 1 млн. евро, договорени в левове, се понижава с 1,84 пр.п. до 2.27%, а по тези, договорени в евро – с 0.91 пр.п. до 1.81%.

През миналия месец фирмите са сключвали новите си договори при среден лихвен процент по заемите до 1 млн. евро, договорени в левове, с 0,36 пр.п. по-ниско в сравнение със септември. При кредитите до 1 млн. евро, договорени в евро, обаче има месечен ръст от 0,06 пр.п.

При заемите над 1 млн. евро, договорени в левове, средната лихва намалява с 1,38 пр.п., а по тези, договорени в евро – с 0,20 пр.п.

                          КРЕДИТИ НА СЕКТОР НЕФИНАНСОВИ ПРЕДПРИЯТИЯ (НОВ БИЗНЕС)

Разнопосочно движение на лихвите при домакинствата

В централната банка отчитат, че през миналия месец средният лихвен процент по кредитите за потребление в левове нараства в сравнение с октомври 2018 г. с 0,09 пр.п. до 8,32%, а по тези в евро се понижава с 0,16 пр.п. до 3,84%.

При жилищните кредити в левове средната лихва спада с 0,28 пр.п. до 3%, а по тези в евро – с 0,25 пр.п. до 3,69%.

Средният лихвен процент по другите кредити в левове за една година намалява с 0,19 пр.п. до 2,39%, а по тези в евро – с 1,30 пр.п. до 2,53%.

На месечна база средната лихва на заемите за потребление в левове се увеличава с 0,08 пр.п., а по тези в евро се понижава с 0,66 пр.п. В БНБ изчисляват, че през миналия месец договорите за жилищните заеми в левове са се сключвали с 0,03 пр.п. по-висока средна лихва в сравнение със септември, а при жилищните кредити в евро – с 0,25 пр.п. При другите кредити в левове средният лихвен процент нараства с 0,02 пр.п., а при тези в евро – с 0.34 пр.п.

Годишният процент на разходите (ГПР), който включва всички разходи по управление на заема, по заемите за потребление в левове през октомври спада на годишна база с 0,04 пр.п. до 10,09%, а по кредитите за потребление в евро – с 0,41 пр.п. до 4,01%.

През миналия месец годишният процент на разходите по жилищните кредити в левове намалява спрямо октомври 2018 г. с 0,26 пр.п. до 3,38%, а по жилищните кредити в евро – с 0,15 пр.п. до 4,17%.

На месечна база ГПР по кредитите за потребление в левове се увеличава с 0,03 пр.п., а по тези в евро се понижава с 0,96 пр.п. При жилищните заеми в левове той спада незначително, а по тези в евро се повишава с 0,35 пр.п.

                                        КРЕДИТИ НА СЕКТОР ДОМАКИНСТВА (НОВ БИЗНЕС)

 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
АОНК: Мораториум върху бързите кредити ще лиши дружествата от капитал