Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Стоян Мавродиев: Няколко банки се надпреварваха за сделката с лошите вземания

Като обезпечения срещу заема от 75 млн. лева има дълготрайни активи в недвижими имоти за 150 млн. лева, коментира банкерът, за чиято оставка настоява премиерът

Стоян Мавродиев: Няколко банки се надпреварваха за сделката с лошите вземания

Главният изпълнителен директорт на ББР Стоян Мавродиев. Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

По сделката със заем от 75 млн. лева на "Свети Георги груп", дружество, свързано с компанията за изкупуване на вземания "С. Г. груп",  Българската банка за развитие (ББР) работи от 6-7 месеца, много преди коронакризата. Това коментира по bTV главният изпълнителен директор на кредитната институция Стоян Мавродиев. Обяснението си той направи за отпуснатия от банката заем след скандала, в който премиерът Бойко Борисов поиска оставката на ръководството на държавната банка.

Още по темата

Мавродиев защити решението за заема с обяснението, че с тази сделка колекторската компания е изкупила портфейл от лоши вземания 80% от Пощенска и 20% от Общинска банка, като обезпеченията са с активи за 500 млн. лева.

„Няколко търговски банки се надпреварваха за тази сделка“, поясни банкерът.

Той смята, „премиерът е бил сериозно подведен от анализи, които са му предствени“.

„Материята е сложна и той не е успял да стигне до детайлите. Екипът на ББР не е свършил нищо нередно, особено след като тези хора работят денонощно, за да направят програмите на банката“, коментира Мавродиев.

Той поясни, че с тази сделка ББР прочиства портфейлите на двете търговски банки, които ще получат свеж ресурс за нови кредити за фирмите.

Сделката

„Тази сделка е обезпечена в размер от над пет пъти. От нея ББР в десетгодишния период ще печели по над 3 млн. лева на година. Това ще спечели над 35 млн. лева вероятно с таксите за държавата. Тези пари ще влязат в държавата, ще се използват за социални програми или ще останат в капитала на банката и ще бъдат раздавани отново като заеми на компании от малкия и среден бизнес“, категоричен е Мавродиев.

Той посочи, че така държавната банка помага на 8500 компании и физически лица, в "противен случай двете банки ще ги преследват и ще водят дела, ще им запорират имотите и ще пристъпят към директно изпълнение".

"Посредникът не прави дела срещу длъжниците, може само да договоря чрез споразумения как да събере тези дългове в следващите десет години. Тоест, те ще бъдат разсрочени“, добави той.

Стоян Мавродиев  обясни, че отпуснатите пари ще бъдат преведени директно на двете банки и само счетоводно ще минават през колекторската фирма.

Той отрече и информацията, че средствата са от създадения от правителството фонд в размер на 1,5 млрд. лева за подпомагане на бизнеса от кризата. Стоян Мавродиев съобщи още, че сделката е приключила отдавна и няма как да бъде анулирана.

„Тя е абсолютно законна, одобрена е от управителния съвет и надзорния съвет на банката. Всяка сделка над 5 млн.  лева се одобрява от надзорния съвет, има сериозно сито за всички сделки. Всичко е професионално, прозрачно и направено по най-високите стандарти“, категоричен е банкерът.

Обезпеченията

Мавродиев уточни, че само за 150 млн. лева са дълготрайните активи в недвижими имоти, дадени като обезпечения от двете търговски банки.

„ББР ще спечели 30 млн. лева дивидент за държавата, които ние ще ги раздаваме отново като заеми на МСП, стартъпи“, коментира той и добави, че с този заем банката помага на повече от 1500 компании, които в следващите десет години ще имат възможност да разсрочват заемите си.

Отчетът

В отчет за дейността на борда на ББР, за две години и половина, откакто той ръководи банката, Мавродиев припомни, че събраните средства са над 3,5 млрд. лева по кредитни линии от банките за развитие на Китай, Япония, Корея и Европейската инвестиционна банка, която е основен партньор на ББР.

„В нашата банкова работа моралът се измерва с числа“, заяви Мавродиев и напомни, че събраният ресурс в ББР  е даван за заеми на фирмите, на компании, които изнасят и добавят принадена стойност. „Ако той не бъде раздаден, плащаме 0,7% отрицателна лихва на БНБ, затова имаме интерес да даваме заеми на бизнеса“, каза банкерът.

„Когато екипът ни влезе в банката имаше около 2,4 млрд. лв. активи, за две години и половина те са с 1 млрд. повече, нараснали са с близо 35%. Раздадените кредити са били 700 млн. лв., към днешна дата са отпуснати 1,7 млрд. лв. заеми за малки и средни предприятия“, коментира главният изпълнителен директор на ББР.

Оставката

Мавродиев пое цялата отговорност за действията на борда на ББР, но подчерта, че решенията винаги са одобрявани от надзорния съвет, в който принципал е Министерството на икономиката.

„Моята оставка е била винаги на масата, мога винаги да бъда сменен, но ще се чувствам свързан с ГЕРБ. Ако трябва ще понеса вината, но да се запази екипът на банката, където колегите са прекрасни технократи“, настоява банкерът.

По думите му той не е запознат с идеята на финансовия министър Владислав Горанов „да укрепва капацитета на банката“.

„Принципалът има право да назначава нови хора, но аз не съм запознат с този процес“, заяви Стоян Мавродиев и обяви, че няма нито една сделка, която да не е атакувана от медийната групировка с фалшиви новини от кръга Капитал. „Тя действа като терористична организация с атака срещу банката и лично към мен", потвърди той и напомни, че се водят дела срещу Иво Прокопиев по негови сигнали.

 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
5
 
8
chimney до: крас
преди 5 месеца
Интересното е, че СГ Груп изкупуват от години портфейли с лоши кредити на ОББ на Пощенска и други банки. Обаче за Капитал явно е проблем ако изкупуват портфейл на ***.
0
 
5
 
7
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Ех, ***! Колкото повече си отваряш устата, толкова по-голямо течение става. Тези приказки ги разправяй на шараните.
0
 
9
 
6
преди 5 месеца
Е да де, дела, ама Прокопиев даже осъди Мавродиев, признай си Стоянчо, не крий истината.
0
 
10
 
5
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Добре де Стояне нали банката е създадена да кредитира малък и среден бизнес ? 75 милиона - малък/среден ?! Хайде да те почва каскета и тебе..... наред с Амон Ра
1
 
6
 
4
крас до: abdul
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Твърде подозрително звучи 8500 компании и лица от банката на Жоро инса и Пощевска да са с необслужвани кредити.

По скоро това ми изглежда като ЦЕЛИЯТ КРЕДИТЕН ПОРТФЕЙЛ на тези две банки, които доста трябва да са се ДЕКАПИТЕЛИЗИРАЛИ след като "ПОСРЕДНИКА " както нарича колекторската фирма Мавродиев ги купува за някакви смешни 75 мил. лв

НЕ УЧАСТВА ЛИ СЪЩИЯТ ТОЗИ ПОСРЕДНИК И В ОБЛИГАЦИОННИЯ ЗАЕМ НА БАНКИТЕ НА ЦЕКО МИНЕВ , ИМАЙЛО МУТАФЧИЕВ И ПЕТЯ СЛАВОВА ?!

Оставам с неприятното усещане, че участващите в увеличаване на капитала на ББР - КИТАЙСКИ , ЯПОНСКИ И КОРЕЙСКИ банки за РАЗВИТИЕ са сложили ръка върху основни български кредитни институции.

АМЕРИКАНЦИТЕ СА БЕСНИ И СЛУЧАЯТ НЯМА ДА ПРИКЛЮЧИ САМО С ОТСТРАНЯВАНЕТО НА МАВРОДИЕВ.

На ББР и предстоят събития, които много ще ни напомнят тези от 2014 година с една фалирала тогава банка - КТБ!!

За американците най лесно е да се отстрани "ПОСРЕДНИКА" и се постави правилното лице на правилното място.

Мисля, че точно това предстои да се случи с тези КОЛЕКТОРИ.

Още от Бюджет и финанси
Allianz: От 2008 г. българите увеличиха тройно активите си