Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Тихомир Тошев: Банковите услуги на гише ще стават все по-скъпи

Тъй като повечето банки не плащат лихви върху спестените средства, хората държат парите си в обикновени разплащателни сметки, твърди кредитният консултант

Тихомир Тошев: Банковите услуги на гише ще стават все по-скъпи

Снимка: Pixabay

Всички услуги, които ползваме на гише в банков офис, с банков служител, ще стават все по-скъпи. За това предупреди в ефира на БНР Тихомир Тошев, кредитен консултант и изпълнителен директор на „Кредит център“.

По думите му темата се обсъжда и на ниво ЕС, тъй като тази тенденция към повишение не е само в България, но пък тя се усеща най-рязко именно в по-бедните страни като нашата.

Според Тошев на голяма част от банките таксите за онлайн банкиране са минимални, а има и доста операции без такси.

„Преди години Европейският парламент забеляза, че банковите такси нарастват в доста различни страни, тогава се въведе евродиректива, която след това се обърна в закон, който се прилага и у нас. И сега всяка една банка в ЕС е длъжна да предлага на потребителите банкова сметка с обикновените, стандартни операции, като таксите са фискирани около средните за пазара и които са обявени на сайта на БНБ“, обясни кредитният консултант.

Той добави, че има инфлация, а самият разход да се поддържа офис нараства и заради това в следващите години ще виждаме как банките ще оптимизират клоновата си мрежа. 

Още по темата

Относно срочните депозити Тошев посочи, че банките, които предлагат такива депозити, вече са много малко, а повечето изобщо са премахнали тази възможност.

„Всички големи банки нямат лихви по депозитите. Банките са пълни с пари. Тъкмо бяха позаглъхнали последиците от предишната световна финансова криза и се появи COVID кризата, която въпреки че не е толкова тежко финансова, пак събуди спестовни настроения. В момента българите държим над 62 милиарда лева в банките, а на банките това им е разход. Раздадените кредити са 28 милиарда лева. Другите пари тежат на банките, затова те не плащат лихви по депозитите. За свръхналичности банките въведоха такси – ако вие сте спестили над 400 хил. лева, банката ви взема и такса“, припомни Тошев.

Той подчерта, че тъй като повечето банки не плащат никакви лихви върху спестените средства, хората си държат парите в обикновени разплащателни сметки.

Въпреки че депозитите се увеличават, много малка част от българите успяват да спестяват, коментира още кредитният експерт.

„Малките депозити намаляват и се теглят. Масовият българин не може да заделя и даже харчи част от заделеното. Около 20% от българите са тези, които забогатяват и трупат повече депозити. 80% по-скоро са в другата част, където им се налага дори да харчат част от малките си спестявания“, обясни той.

Експертът отбеляза още, че извън традиционната форма на инвестиция в недвижим имот, много хора вече започват да се оглеждат и за други инструменти, с които да защитят парите си срещу инфлацията: злато, взаимни фондове, застраховки живот с инвестиционен характер, допълнително пенсионно осигуряване.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
8
 
7
khao до: Yanis83
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
имат си хора в парламента, кво дуго очакваш от лобисти и корумпирани типчета!
1
 
6
 
6
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
To те от години банките се мъчат да разкарат "излишния" персонал. Преди вече доста години, карах стаж в една банка (скучна работа), имаше една баба, която идваше, теглеше си парите от банкомата и ги внасяше отново на касата. От там всеки път й обяснявали, че няма нужда, но тя искала да види, че тия пари ги имало преведени. И това го прави в една и съща сметка.
0
 
10
 
5
abdul до: Yanis83
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
ми тя печалбата е основно от такси. Те и такситата вдигнаха, така че е нормално.
1
 
9
 
4
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Такса извлечение банкова сметка 30лв.за 2 листа а4. Интересното е,че постоянно се хвалят с колко им се е увеличила печалбата,но същевременно повишават таксите.
2
 
3
 
3
abdul до: nkavrakov1982
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Защо? Не може ли всички услуги, които не ти трябват да са евтини, а всички услуги, които ти трябват да са още по-скъпи. Така няма нужда да се вдигат лихвите. Може обаче таксите да станат проценти на сумите. Лихвите ще се вдигнат, но само за кафевите, за зелените лихвите ще стават и отрицателни.

Още от Бюджет и финанси
Активите на инвестиционните фондове у нас растат с 34,4% в края на март