Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

За първите 11 месеца на 2016 г. емигрантите са пратили над 1,54 млрд. лв.

Най-голямата българска диаспора – тази в САЩ, е изпратила в родината си над 351,7 млн. лв., показват данни на БНБ

За първите 11 месеца на 2016 г.  емигрантите са пратили над 1,54 млрд. лв.

Снимка: Pixabay

От началото на 2016 г.  до края на ноември сънародниците ни зад граница са изпратили над 1,543 млрд. лв. в България. Сумата нараства леко спрямо същия период на 2015 г., когато те са пратили 1,530 млрд. лв., показват предоставени на Investor.bg данни на Българската народна банка (БНБ).

Любопитното е, че общо през ноември парите са със 17 млн. лв. по-малко, отколкото са били през октомври. През предпоследния месец от 2016 г. емигрантите са пратили 118,4 млн. лв., докато през десетия месец от миналата години преводите са за над 135 млн. лв. Това донякъде е очаквано, тъй като ноември е традиционно „слаб“ месец и сънародниците ни зад граница пращат доста по-високи суми през лятото и през декември, заради Коледните празници.

Най-голямата българска диаспора – тази в САЩ, е изпратила в родината си над 351,7 млн. лв. в периода януари-ноември 2016 г., показва справка на Investor.bg. Сумата е малко по-висока от предходната година за същото време – 348,8 млн. лв. 

До края на ноември от Испания са дошли 306,8 млн. лв., а от Гърция сумата е над 119,7 млн. лв. 

Още по темата

Макар да изпада от „челната тройка“, Великобритания също е на предни позиции, що се отнася до сумите, които живеещите там превеждат на близките си в България. За единадесет месеца от Англия са дошли 114,7 млн. лв., при 113,8 млн. лв. през 2015 г. 

Няма как да не отбележим обаче, че през предишни години сънародниците ни зад граница изпращаха на семействата си повече пари. Например, през 2013 г. общата сума възлиза на над 1,7 млрд. лв., през 2014 е 1,65 млрд. лв., а през 2015 г. - 1,6 млрд. лв.

Според проф. Искра Белева от Българска академия на науките (БАН) част от намалението на средства от емигранти у нас се дължи на факта, че все повече от тях изтеглят целите си семейства в чужбина и се установяват трайно там. Повечето от хората, които имат нагласа да се върнат, планират това да стане едва когато се пенсионират, обясни Белева в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. В периода 2001-2002 г. повечето емигранти са влагали парите си в развитие на бизнес в страната, докато в годините след това основната част отива за здравни услуги, текущо потребление и обучение, посочи експертът.

Друг любопитен факт е, че парите на българите зад граница през 2016 г. се доближават до сумата на преките чуждестранни инвестиции в страната. За периода януари – ноември сумата на чуждите вложения в местната икономика е около 1,9 млрд. лв. или с 46%  по-малко, отколкото за същия период на 2015 г.

Изпратените от емигрантите суми

По статията работиха: автор Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

2
 
18
 
5
majnata до: lyusien
преди 4 години
и след "благодаря"то кво ? да продължават все тъй...?
2
 
22
 
4
majnata до: s3
преди 4 години
"Да пратим повече хора да работят навън и да пращат повече пари насам."

Точно !!!
7
 
37
 
3
преди 4 години
Като сте казали А, кажете и Б:
За съшото време, "баламурниците", останали в "***", са внесли ДОД в размер 2 пъти по-голям от прехвалените трансфери на избягалите от страната емигранти, т.е. 3 милиарда лева, с което са платили пенсиите и на родителите, зарязани от същите тези емигранти да си стоят у нас, защото за разлика от емигранти те плащат за всички, а не превеждат суми само за техните си родители/деца.
Три пъти хип-хип, ура за умните и красиви мигранти, без които ще изгинем от глад, и мощно уууууу за гадните и тъпи баламурници, останли си в "***"...
10
 
22
 
2
преди 4 години
Ралица Пейчева - а за ВТОРИТЕ 11 МЕСЕЦА?!
Дано просто сте завършила УНСС, а не журналистика!
17
 
25
 
1
s3
преди 4 години
Няма профилна снимка
Добра новина, добре е да се пращат повече пари насам, ние имаме нужда от тях. Хем са конвертируема валута за да крепим с нея борда, хем и ДДС ще съберем при харченето им, ситуацията е уин-уин. Да пратим повече хора да работят навън и да пращат повече пари насам.

Още от Бюджет и финанси
Финансовото министерство планира 7 млрд. лв. дефицит до края на годината