Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Защо се увеличават таксите и комисионите на банките от октомври

Кредитните институции се презастраховат с вдигане на услугите заради регулации и евентуална криза през есента, прогнозира финансовият анализатор Стефан Христов

Защо се увеличават таксите и комисионите на банките от октомври

Снимка: Архив Ройтерс

Банките готвят масово повишение на такси и комисиони през октомври и няколко от големите кредитни институции вече информират клиентите на сайтовете си за това. Финансовият анализатор Стефан Христов заяви пред БНР, че банките се презастраховат, тъй като през последните години настъпиха доста промени с влизането в сила на нови регулации.

Още по темата

„Едната част от увеличението на таксите е свързана с банковите преводи в лева. Като цяло банките се стараят да увеличат таксите, там където се изисква участието на служител на банката”, посочи Христов и даде пример с платежните нареждания, които са на хартиен носител, и обясни, че обслужването има цена. Той обаче отбеляза, че прави впечатление, че средната цена на превод е 4 лева, „което е доста интересно, че всички банки работят на еднаква цена.“

Стефан Христов напомни идеята на банките хората масово да започнат да използват онлайн и мобилно банкиране.

Друга причина за повишаването цената на банковите преводи, според експерта е, че от декември влиза в сила нов регламент, който трябва да усредни плащанията в евро и плащанията в лева.

„Т.е., ако досега банката ви е вземала 3 лева за левов превод, трябва да ви взема 3 лева и за превод в евро, който в момента е примерно 30, 40, 60, дори 100 лева понякога“, отбеляза Стефан Христов и посочи, че така банките ще загубят част от приходите си и това ги принуждава да се презастраховат. По думите му това се отразява и на тасите за обслужване на сметки.

Експертът е категоричен, че определени банки започват да работят като мобилни оператори от гледна точка на подвеждането на клиентите. Той информира, че банковите застраховки стигат до 30 лева на година, дори при картовите плащания, което означава, че такава премия би трябвало да покрива многомилионни плащания, въпреки че се покриват минимални.

Стефан Христов напомни, че българските банки „прекалено дълго издържаха“ да не плащат клиентите такса обслужване и съхранение на парите, защото кредитните институции плащат разходи – процент върху сумата, която държат налична в БНБ.

„В момента им е доста трудно да го правят, въпреки че са на печалба“, коментира експертът и посочи, че в момента лихвите са нулеви, а банките работят на загуба по тези спестовни продукти. Той прогнозира, че в скоро време банките ще намалят праговете, които сега са около половин, един милион лева и нагоре, и ще започнат да вземат пари и за тяхното съхранение и определи, че това ще е около 0,6%.

Стефан Христов е на мнение, че банките се презастраховат с вдигане на услугите заради евентуална криза през есента.

„Въпреки стремежа към орязване на разходите си, като ги оптимизират в сравнение с минали години, стараят се да намаляват физическите операции в офис, банките продължават да разширяват клоновата си структура, което е много странно“, смята финансовият анализатор. Той отчете, че кредитните институции използват модерни технологии за увеличаване на сигурността на плащанията, но определи изоставането заради остарял софтуер и потвърди, че финтех компаниите ги изпреварват в това отношение.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (20)

   1| 2    
0
 
9
 
20
micolli до: mariata
преди 1 година
Няма профилна снимка
През 2015 г. аз и колегите ми работехме за 600 лв. Предложиха ми 700 лв., за да остана. Ха-ха-ха! Казах им: "Мерси".
0
 
32
 
19
преди 1 година
Няма профилна снимка
Ако се заровите в тарифите на конкретни банки ще видите доста по-ужасяващи неща, които отдавна са факт. В Прокредитбанк например платежните на хартия са с двуцифрена такса, тегленето в брой е по-скъпо от плащането на данък. Дори и ЦКБ, която е ориентирана към кеша и е сравнително по-евтина взима солена такса за теглене до 80 лв - над 10%. За съжаление напоследък се оказва, че за година плащам повече такси на банката за поддържане на сметка и теглене на парите ми от заплатата в кеш, отколкото за мобилен телефон с почти неограничени разговори и интернет. А в ДСК служителите на гише работят за под 1000 лв
1
 
17
 
18
kane до: kane
преди 1 година
Няма профилна снимка
2% до 5% по кредитите карти исках да кажа
3
 
34
 
17
kane до: micolli
преди 1 година
Няма профилна снимка
И аз като тебе,
Работех в пощенска преди да избягам
Тука имам няколко сметки в различни банки и взаимоспомагателни каси и на нито една няма такса
Да не говорим че ми плащат по 3-4% лихва!
А да не говорим че кетоните ми карти ми връщат между 3% и 5% от покупките..!
И съм се чудел защо е бг е така!
Хем нямат пари, хем алчни та алчни, ненаситни
1
 
15
 
16
kane до: khao
преди 1 година
Няма профилна снимка
Има
Взаимо спомагателна каса!

Още от Бюджет и финанси
Подходящ ли е моментът за завръщане на дълговия пазар?