Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бизнес в умния град

Реалистично за умните градове - отвъд летящите коли и големите обещания

Градът на бъдещето ще разполага с най-важното, за да направи живота ни по-добър - данни

Реалистично за умните градове - отвъд летящите коли и големите обещания

Снимка: Pixabay

Ако съдим по всичко, което ни се поднася като информация за умните градове, то спокойно можем да заключим, че градът на бъдещето е абсолютна утопия. Всяка идея, че умният град ще реши всички проблеми на градската среда, с които се сблъскваме сега, а това ще се случи за година или две, са напълно нереалистични. Може би е време да погледнем по-реалистично на този въпрос и да кажем кои са най-големите ни заблуди досега по повод умните градове.

Ще се случат бързо

„Рим не е изграден само за ден“, както гласи прочутият израз. Интелигентният град на бъдещето също няма да се роди само с обещания и надежди. За целта са нужни няколко елемента:

1) Технологии - Без развиване на решения за умния град, няма как да постигнем целите си. Това обаче също иска време.

2) Сигурност – Трябва да се уверим, че цялата инфраструктура на умния град е достатъчно защитена от кибератаки и възможни проблеми.

3) Сътрудничество – бизнесът, държавата и академичните среди трябва да са готови да работят заедно, за да развиват решенията, възможностите за имплементирането им и средата като цяло.

4) Визия – елемент, който не е за подценяване. Истински умният град ще бъде изграден само върху реалистична за изпълнение стратегия с ясни цели и визия за бъдещето, включително какво ще донесе умният град на всички засегнати страни.

Всичко това ясно подсказва, че умните градове у нас няма да се появят бързо, а трябва да работим за тях стъпка по стъпка.

Ще включват летящи коли

На този етап все още е спорно кога ще видим напълно автономни коли по пътищата на градовете. Футуристичната идея за летящи таксита и колите на бъдещето е подхранвана от компании, за които е важно да показват, че мислят напред чрез иновации, като Uber. Не бива да забравяме обаче, че това са думи, свързани с очакванията на инвеститорите към тези компании. Да, вече се появват прототипи на летящи коли, но моментът, в който ще ги видим да летят свободно над градовете ни, не е никак близо. Това ще иска не само нови стандарти за сигурност, по-добри технологии, но и разрешителни за летене, промени в законодателството на различните страни и още.

Обозримо бъдеще

С оглед на климатичните промени, все по-голямата дигитализация и промени в потребителските желания, да се предвиди как ще изглежда градът на бъдещето не е лесна задача. Разбира се, не трябва да спрем да мислим за това как да подобряваме градовете си, но е трудно да кажем дали всичко, което правим днес, ще се отплати напълно утре.

Какво тогава да очакваме?

„Можем да очакваме дигитална трансформация на града, свързана с няколко неща: по-бърза администрация, електронни регистри и достъп до тях, лесен достъп до услуги през интернет, повече възможности за бизнеса, обществен контрол на разходите, електронно таксуване в градския транспорт, интернет на нещата, умно паркиране, системи за мониторинг качеството на въздуха“, коментира в отговор на този въпрос Калоян Боровинов, старши специалист Управление на специални проекти, M2M решения и иновации в отдел Корпоративни продажби във Vivacom. 

По думите му умният град, към който ще се стремим, ще позволява по-добро управление на данните и предоставяне на отворени данни за градския транспорт в реално време, от станциите за измерване качеството на въздуха, информация за ремонтите по пътищата, за трафика, сметосъбирането и за различни електронни услуги.

„Всичко това води до спестяване на разходи на общината, бизнеса и гражданите. По-добра среда за живот. Лесно управление, прозрачност и въвеждане на стандарти в различните направления“, коментира в заключение той.

По статията работиха: автор Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от