Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Анализатор: OPEC+ се стреми към цена между 60 и 70 долара за барел

Ако няма затваряне заради пандемията в Европа и САЩ, търсенето на петрол ще се повиши, очаква Николай Шуманов

гледано: 1395   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа
Срещата на членовете на OPEC+ продължи само 1 час. Никой не може да каже дали така ще продължат срещите – всичко зависи от търсенето на петрол, както и развитието на вируса в Европа и САЩ, които най-сериозно го стимулират. Това коментира Николай Шуманов, финансов анализатор в Legacy FX, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването “В развитие”.
Още по темата

По думите му кратката среща на ОРЕС+ не е изненада и повечето от анализаторите са очаквали такова развитие. Той напомни за пререканията между държавите в организацията през юли и факта колко трудно беше взето решението да бъде увеличено производството с 400 хиляди барела на ден всеки месец до края на годината.

„Очакванията бяха, че сега решението ще бъде взето по-лесно, не може да се каже, че е имало съпротива. В интервюта преди срещата повечето представители подкрепиха нуждата от увеличаване на производството. Единствено Катар изразиха притеснения, че с покачването на случаите от новия делта вариант може да се наложи нов локдаун. Въпреки това OPEC+ е склонна да променя политиката си, а тези срещи се правят всеки месец“, посочи финансовият анализатор.

Според него основният проблем за OPEC+ в момента е свързан с развитието на пандемията в Южна и Източна Азия, където страните понасят най-много удари като последствия от големия брой на заразените.

Миналата година показа, че вирусът отслабва през лятото, но след това през студените зимни месеци отново се активизира. Преди срещата техническият екип на OPEC+ е заявил, че през 2022 г. търсенето ще бъде като през 2019 г., но това не ги плаши.

Друго притеснение, което Николай Шуманов посочи е Иран. Той напомни, че все още няма сделка между новото правителство в САЩ и новото правителство в Иран, като такова споразумение едва ли скоро ще бъде постигнато. Въпреки това не е изключено в даден момент страните да успеят да се споразумеят, което да позволи на Иран да се включи в OPEC+, което да добави нейните залежи към организацията и да изисква ревизия на политиките.

Шуманов посочи тема, която според него, не е особено засегната в разговорите за цените на петрола. Шистовите производители в САЩ е напълно възможно също да повишат своята производителност, защото при цени на петрола от 65 до 70 долара на барел те ще бъдат на сериозна печалба. Това би могло да изисква ревизия на действията на OPEC+. Друг фактор е и урагана "Айда", които се очакваше да е нанесъл щети в Мексиканския залив и рафинериите там.

“Този сезон винаги е свързан с урагани и в Мексиканския залив винаги има проблеми. „Айда“ не нанесе толкова сериозни щети там и вече рафинериите започнаха да се възстановяват”, информира анализаторът и прогнозира, че ако няма затваряне заради пандемията в Европа и САЩ, търсенето на петрол също ще се повиши, което значи, че ще се изравни с това на шистовия газ.

Към момента OPEC+ са достигнали стабилност на цената на петрола - тя се движи в диапазона от 60 до 70 долара на барел. Това устройва организацията като цена.

Николай Шуманов заяви, че ако цената падне в долната граница от 60 долара, тогава OPEC+ ще се активизира и ще се опита да я стабилизира, а след това постепенно да я вдигне. Дали ще успеят е въпрос, на който все още няма как да има отговор.

Шуманов очаква, че покачването на цената на сорта Брент на 72 долара на барел не е нещо, което ще е трайно. Той заяви, че това е на този етап тенденция заради ураганите в САЩ. Тази цена може да се запази или малко да падне, ако няма затваряне в Европа и САЩ.

„Покачването на производителността на петрол очаквано е рефлектирало върху цената на природния газ - след решението на OPEC+ за увеличаване на добива цената на газа падна. Очакванията обаче са, че търсенето на природен газ с годините ще става все по-голямо, защото повечето политици са на мнение, че той е важен за прехода към зелената енергия. Не е изключено и в един момент да бъде прескочен, но това е нещо, за което трябва да изчакаме, за да видим“, каза още Шуманов.

Как ще се движат цените на петрола? Доколко е стабилен съюзът в ОРЕС+?

Вижте повече във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Повече за гостите в предаването „В развитие“ вижте тук.
 

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Владислав Янков: София все повече навлиза на картата на дигиталните edge услуги